Случайна тема: Конкурс - Блог на месеца
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Първа Инвестиционна Банка НЯМА да фалира!
  fibank.jpg

  Мислех да не пиша по темата, аман от слухове, но преди малко ми звънна поредния познат да ме информира, че чул, че банката била обявила фалит преди час и да пита дали знам нещо по въпроса… FIBank няма намерение да фалира, засега, освен ако изведнъж всички клиенти на банката не си изтеглят групово всички пари от нея. Естествено това последното е малко вероятно да се случи, защото слуховете за фалита вече са опровергани и официално в интервю с Мая Георгиева, което е Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, извадки, от което следват по-долу…

  Госпожо Георгиева, има ли проблем с ликвидността ТБ Първа инвестиционна банка АД, каквито слухове витаят в публичното пространство?

  – Нищо от това не е вярно. Ето, във вторник публикувахме информация във всички големи ежедневници, както и в Българска фондова борса, за финансовите резултати, които е постигнала банката през тримесечието, както и сравнение с другите банки. Сами може да се убедите, че банката е на печалба. Привлякла е повече от 580 млн. лв. нови депозити, без да смятаме започването на промоционалните депозити, а ликвидността на банката е над 23%, с капиталова адекватност близо 14%.

  Като процент на ликвидност 23% е над международните стандарти за този показател, както и тези на БНБ. Ние сме суперликвидни в момента и то до такава степен, че това ще се отрази на печалбата, защото държим много свободни средства, за да поддържаме висока ликвидност, каквато е необходима в период на международна криза.

  Та така, стига с тези недобронамерени слухове, които само ни стряскат и притесняват, дайте да вложим всички тези деструктивни усилия в нещо по градивно, а?

  БНБ: Банковата система в страната е стабилна

  ТБ Първа инвестиционна банка АД няма проблем с платежоспособността. Не са й налагани санкции, освен това неотдавна в нея е приключила обзорна проверка, без в резултатите от нея да се съдържат тревожни сигнали. Това каза по повод на появилите се информации, че ПИБ е пред фалит, подуправителят на БНБ Румен Симеонов. Той бе категоричен, че банковата система у нас е стабилна и не намери вероятност, сценарият с кризата в САЩ да се пренесе на местна почва.

  Към цялото интервю с изпълнителния директор на Първа Инвестиционна Банка за Дарик…

  Вашето мнение по темата...