Случайна тема: Nvidia GeForce 8800 GTX/GTS
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Някои минуси на Acer Aspire One
  aspire-one-ram.jpg

  Acer Aspire One 110 е една интересна играчка под формата на ултракомпактен лаптоп, но само до момента, в който тя е се използва в стандартното си състояние. Ако се замисляте да се заиграете малко повече с Aspire One, то може да се сблъскате с някои доста неприятни изненади (както показа моя скорошен опит), дори повече отколкото ви се иска. Един от най-неприятните моменти е например, че за да достигнете до свободния слот за инсталация на памет е необходимо да разглобите буквално целия корпус на преносимия компютър. Единственият слот, който е закрит с капаче и до който имате лесен достъп в долната част на шасито е този за разширителен mini PCI-e контролер, но за съжаление конекторът за поставяне на подходяща карта просто липсва.

  Следващата неприятна изненада е свързана с използваната флаш памет под формата на солидния 8GB SSD флаш диск в Aspire One. Налични са два варианта като вид на флаша в лаптопите, като и двата не са особено бързи като скорост на достъп, но все пак може да се чувствате наистина прецакани с по-бавната версия. За да разберете кой от двата варианта на флаш диска имате налице, е необходимо да влезете в BIOS (F2) и на началната Information страница да проверите какво е написано в полето HDD Model Name. Ако там пише SSDPAM0008G1EA, то наистина може да се насладите на лошия си късмет, защото това е по-бавната версия на флаша, която осигурява средно около 20-25MB/s скорост на четене и едва около 5-7MB/s на запис. По-бързата и добра разновидност е с идентификационен номер P-SSD 1800, като осигуряваната от нея скорост е средно от порядъка на 30-35MB/s при четене и към 12-15 MB/s при запис. И докато при стандартната Linux дистрибуция тези скорости не са никакъв проблем, то при опит за инсталация на Windows XP например ви чака много неприятна изненада…

  Всъщност, за да може да инсталирате XP на Acer Aspire One ще трябва да си набавите и подходящите драйвери, които за щастие вече са налични дори официално (доскоро не бяха). Лошото е, че инсталацията на Windows на модела с по-бавен флаш е ужасно бавна, трае от порядъка на има няма два-три часа и поне още 40-50 минути за драйверите. Като ако в крайна сметка издържите цялото това мъчение, то със сигурност, ако се опитате да поработите малко повече под XP няма да останете никак очаровани от бавнодействието (точно така, не бързодействие) на системата, което не е предизвикано нито от паметта, нито от Atom процесора, а е в следствие на бавния флаш диск. Ако пък сте извадили късмет и сте с по-бързия флаш, то нещата са по-добре, но отново няма да се чувствате особено комфортно при работа с XP. Решението на този проблем, което някои хора на запад използват е в подмяната на стандартния флаш с бърза Compact Flash карта в комбинация с преходник от CF към Zif сокет, нещо, което обаче е по-трудно за реализация от обикновен потребител.

  И в крайна сметка Acer Aspire One си остава едно нелошо решение, при положение, че възнамерявате да го използвате по начина, по който лаптопа идва стандартно – с орязана специализирана Linux дистрибуция. За тези от вас, които искат да си сложат Windows XP, то по-добре е да почакате новата версия на Aspire One, която ще бъде оборудвана с бърз нормален твърд диск и дори ще бъде с лиценз за операционната система на Microsoft.

  15 коментара за “Някои минуси на Acer Aspire One”

  Вашето мнение по темата...