Случайна тема: Споменах ли че мразя Globul?
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  LightScribe ли, кво е тва?
  Интересно дали това е поредният "лош" превод или пък е следствие от неразбиране…

  "Сега си представете, че поставяте същия диск от обратната страна в същото устройство и създавате професионален надпис върху повърхността на диска с лазерна техника! Съвсем просто! "Записвате, обръщате, надписвате" с помощта на Light Scribe технология за директно надписване.

  Вашето устройство LightScribe CD-DVD има специален лазер, който предизвиква химическа промяна върху мастиления слой на диска и може да се види като точка върху повърхността на носителя. При въртенето на диска в устройството тези точки се увеличават многократно, в резултат на което се получава образ респ. текст с висока разделителна способност."

  Източникът на горния цитат…

  Всъщност LightScribe-съвместимите устройства не се различават като хардуер по нищо от "нормалните" такива (никакъв "специален лазер" няма)… Цялата разлика е в LightScribe носителите, които разполагат със специален "златист" слой (химическо вещество с променливи свойства, а не някакъв "мастилен слой") от горната си страна. Именно това покритие има за цел да изобрази етикета, като това става по следният начин: при попадане на лазерният лъч върху дадена позиция от етикета се задейства химическа реакция, точката намираща се на тази позиция от златиста се преобразува на черна (или по-скоро близък до черния цвят). И тъй като става дума за химическа реакция, което естествено не е вечна. има и няколко важни правила за съхранение на "етикета", като най-важното естествено е диска да не се излага на пряка слънчева светлина. В противен случай се получава обрат в химическата реакция, вследствие на който изображението започва да се губи…

  Разликата при LightScribe-съвместимите DVD записващи оптични устройства е единствено в техният firmware или казано с други думи системен софтуер. Това, което е добавено вътре е код имащ за цел да комуникира двупосочно със съвместим софтуер за обмен на данни и команди за разпознаване на вида на диска, за движението на лазера при "печатането" и т.н. Естествено, както можете да се досетите, за производителите на оптични устройства не е никак изгодно да пускат firmware ъпгрейди за вече налични модели, добавящи поддръжка на LightScribe… кой иначе би си купил новите модели!

  Освен диск и устройство, за запис на LightScribe дискове е необходим и специален софтуер, който именно служи за управление на устройството и комуникация между него и записващия дискове софтуер (Nero Burning Rom например), когато става дума за "отпечатване" на етикети.

  По отношение на дисковете трябва да спомена и наличието на специалния пръстен (след областта за захващане на диска) на LightScribe-съвместимите носители, който от една страна служи за тяхната идентификация като такива, но от друга има и съвсем по-практична и важна цел. Този "пръстен" има за цел да дава информация на устройството за координатите на които се намира лазера в момента (радиална координатна система), за да може да се избегнат грешки (визуални дефекти) при "печатането" на диска. Именно заради проблеми с този пръстен (например наслоени прашинки или оставен пръстов отпечатък) може да се получи грешна информация за координатите и да се получи разместване на изображението. Макар това да не се случва често все пак е напълно възможно, при мен на един от първите няколко записани LightScribe диска се появи "визуален дефект" при "етикета" именно заради подобен проблем, затова много внимавайте как пазите и къде хващате LightScribe медиите, когато сте готови да ги използвате за печат.

  Един коментар за “LightScribe ли, кво е тва?”

  Вашето мнение по темата...