Случайна тема: Gold Motorola RAZR V3i LE
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Chronos PCMCIA GSM/GPRS карта
  Напоследък не ми оставаше време да напиша по-сериозно ревю на нов и интересен продукт достъпен у нас в блог-а, но все пак днес е денят за малко повече тестове 😉

  Марката Chronos е налична на нашия пазар от няколко години, като Chronos тунерите са едни от най-познатите на българския потребител продукти с марката. Тази тайванска компания винаги ми е била много интересна, защото на фирмения сайт има доста оскъдна информация за продуктите, а и е трудно човек да открие сериозни ревюта в Интернет…

  Всъщност Chronos са от марките, които имат доста читави и евтини продукти, но просто не са достатъчно популярни сред потребителите. Причината за това естествено не е само една, но целта ми в момента не е да обяснявам къде е проблем, само ще спомена че един от честите недостатъци (поне при някои от продуктите) е липсата на наистина добър софтуер включен в комплекта към конкретното устройство. Естествено ако става дума за TV Tuner например, лесно може да се използва алтернативен софтуер, стига да знаем какъв чип използва тунера. Но за разлика от тунерите, при някои устройства нямаме никаква алтернатива да си подменим софтуера, с който идва конкретният продукт и при положение, че стандартното приложение не е читаво може да останем разочаровани от продукта като цяло! Не случайно дадох примера с тунерите, тъй като специално за моделите на Chronos стандартно включения софтуер никога не е бил от най-читавите… 😉

  Но стига с общите приказки, да се насочим към конкретният продукт върху който съм решил да се фокусирам, и който ми се стори наистина интересен. Става дума за Chronos PCMCIA GSM/GPRS карта предлагана у нас от фирма Reset Computers, която между другото внася официално почти пълната гама от продуктите на Chronos в България (68 различни продукта са достъпни в момента). Цената, на която можете да купите GSM/GPRS картата на Chronos е около 116$ без ДДС, което не е никак зле на фона на почти пълната липса на алтернатива на такъв тип продукт на нашия пазар (ще уточня и защо е почти пълна)…

  Що е то PCMCIA GSM/GPRS карта

  На практика това си е почти пълнофункционален GSM апарат, който обаче се включва във вашия мобилен компютър посредством PCMCIA слота.

  В GSM/GPRS картата трябва да поставите стандартна SIM карта на вашия оператор, като за разговори е необходимо да използвате включеното комплекта хендсфрии. Когато се намирате на по-забутано (на майната си) място, където покритието на GSM мрежата е по-слабо можете да извадите външната антена (при някои модели има конектор за допълнителна външна антена). Стандартно с прибрана антена сигнала е около 50-60% на място с добро покритие, на места със слабо се постига някъде толкова, но с извадена антена.

  Какви възможности получавате от една такава GSM/GPRS? Ами на първо място базовата функционалност, осигурявана от всеки един по-читав GSM апарат. Това означава възможност за водене на разговори (набиране и отговаряне на повиквания), възможност за получаване и изпращане на SMS съобщения, възможност за ползване на Интернет достъп от всяка точка на света, стига да има поне GSM покритие. Естествено можете да пращате и получавате и факсове, стига да сте активирали тази функционалност и вашия мобилен оператор да поддържа такава възможност.

  Chronos PCMCIA GSM/GPRS
  За щастие при този продукт на Chronos е използван и специален софтуер на компанията BVRP – mobile PhoneTools, което елиминира възможността да останете недоволни от продукта заради калпав приложен софтуер.

  Окомплектовката не включва кой знае какво: PCMCIA картата, CD с дайвери и софтуер + подробна документация, кратка документация за инсталация и моно хендсфрии. Естествено хендсфрии-то може да бъде подменено без никакви грижи, тъй като то използва стандартен 2,5 mm конектор, например при включване на хендсфрии от Motorola MPX200 имате "стерео" звук. Задължително обаче при включването на хендсфрии в GSM/GPRS картата трябва да го натиснете по-силно, за да влезе до край, в противен случай можете да останете с впечатление, че има някакъв проблем при опит за провеждане на разговор (ако контакта между хендсфрии-то и картата не е добър).

  mobile PhoneTools

  Софтуерът за използване на GSM/GPRS картата идва с интерфейс наподобяващ много нормален GSM апарат, не само като визия, но и като функционалност. Това естествено улеснява значително работата с него, тъй като времето необходимо за "обучение" за работа с приложението е минимално.

  mobile PhoneTools ви дава възможност за гореописаните базови функции, като водене на разговори (само през хендсфрии-то включено в картата), използване за Интернет достъп през CSD или GPRS, получаване и изпращане на меилове, SMS съобщения, факсове… Поддържа се интеграция с Outlook и възможност за синхронизиране на списъка с контакти в SIM картата и в компютъра.

  Естествено липсват разни глезотии от сорта на възможност за избиране на различни тонове на звънене за различни номера и/или групи хора, опция за пращане на MMS съобщения или лога и други подобни. Естествено допълнителната функционалност може да се набави с помощта на още софтуер, който да поддържа GSM/GPRS модем и да добавя допълнителна функционалност, но така или иначе много алтернативи в тази област като че ли няма.

  Алтернативите у нас… и не само
  Безспорно скорост от до 9600 килобита през CSD или до към 20-40 килобита в секунда през GPRS не са най-удачните за високоскоростен Интернет достъп, а да не говорим че не са и особено евтини. За разлика обаче от по-новите и естествено по-бързи технологии тяхното покритие е значително по-голямо… за CSD е достатъчно просто да имате покритие.

  От Mtel вече ни предлагат възможност за високоскоростен достъп до Интернет по техните EDGE, WCDMA и дори HSDPA мрежи (цените няма да ги коментирам…), но за тези мрежи трябва и нова и естествено по-скъпа PCMCIA карта (не всички модели поддържат и нормални разговори). Да не споменавам за покритието на тези услуги… EDGE и WCDMA в по-големите градове, a HSDPA само в София. Говорейки за HSDPA, от Mtel се хвалят, че са едва петият оператор в света предлагащ подобна високоскоростна услуга, в което естествено няма нищо лошо. Когато обаче имате PCMCIA карта, която поддържа само WCDMA и/или HSDPA Интернет достъп, и заминете по работа в чужбина… естествено ползата от нея е между никаква и много минимална (зависи къде се намирате).

  От друга страна трибандовата Chronos PCMCIA GSM/GPRS карта е доста по-използваема, тъй като работи на най-разпространените GSM честоти и CSD и GPRS покритието е най-сериозно развито по цял свят. Накратко ако пътувате по-често (независимо дали само у нас или и в чужбина) и имате мобилен компютър подръка, то не е никак лоша идея да разполагате с една такава PCMCIA карта. С нейна помощ винаги можете лесно да имате достъп до пощата си, да използвате без проблеми IM клиент (ICQ, MSN, Yahoo…) от всяка точка, без да се "набутвате" с големи сметки и естествено да водите гласова или SMS кореспонденция директно от лаптопа си. SMS комуникацията е доста по-удобна и бърза с QWERTY клавиатурата на мобилния компютър 😉

  Заключение
  Аз лично останах доста приятно изненадан от възможностите и представянето на Chronos PCMCIA GSM/GPRS картата и даже се замислих да си обзаведа лаптопа с такава 😉 Съвсем приличен софтуер като възможности и много добра цена на продукта на фона на останалите предложения от този клас, които може да се намерят у нас (не че и те са много де)…

  Картата предлага отлични възможности най-вече за бизнес потребителите, които често пътуват и им се налага да са в постоянен контакт с клиентите си. Накратко това е едно отлично допълнение за мобилният ви офис, ако разбира се имате нужда от такъв.

  Единственият недостатък (който явно е наличен при всички подобни устройства?) е липсата на възможност да използвате микрофона и високоговорителите на мобилния компютър за водене на разговори. Предполагам, че с подходящ софтуер може да се елиминира и нуждата от включване на хендсфрии, но все още не съм го открил 😉

  2 коментара за “Chronos PCMCIA GSM/GPRS карта”

  Вашето мнение по темата...