RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Все още е рано за Blu-ray и HD DVD
  Последните няколко седмици започнаха да ни заливат с новини за “пускането” на четящи и записващи Blu-ray и HD DVD устройства, както за компютър, така и за “битови нужди”. Естествено цените не са по джоба на средностатистическия потребител, да не говорим за положението у нас, но това не е нещо неочаквано… Надали бихте се втурнали към най-близкия магазин (у нас ще трябва да почакаме още доста) и бихте дали 500 до 1000$ за плеър или записващо устройство, а още повече че все още и дисковете с мултимедийни съдържание и празните носители за запис са кът.

  И макар да се надпреварват кой да е първи на пазара, производителите на опитните устройства са съвсем наясно, че ще трябва да мине още доста време преди цената да стане масово достъпна и интереса към тези устройства да достигне желаните нива. До края на тази и през 2007-ма година производителите ще ни заливат с информация за това какви са новите устройства, какви предимства ни дават те, какви са разликите между форматите и т.н. Естествено основната идея е да се “обучат” послушните потребители, за да се повдигне интереса към технологията, а едва през 2008 година се очаква да започне сериозното пазаруване на Blu-ray и HD DVD устройства. Очаква се дотогава потребителите вече да са наклонили и везните към единия от двата вида, който да се наложи като основен или пък междувременно да се появят и модели, които да поддържат и двата формата дискове (както стана със DVD+R/RW и DVD-R/RW форматите).

  Междувременно не бързайте да се радвате твърде много и да очаквате с нетърпение да си купите Blu-ray и HD DVD устройство за компютъра на нормална цена… всяка нова технология изисква известно време, за да се наложи като масова и съответно да достигне цена като за масов продукт. А това време, както практиката показва, е в течение на няколко години (спомнете си откога има CD носители), макар с всяка следваща технология времето за навлизане да се скъсява значително (DVD устройствата се наложиха масово доста по-бързо от CD технологията). Именно поради тази причина се очаква и HD DVD и Blu-Ray да станат масови в толкова кратък период от време, като един от сериозните “двигатели” за нуждата е постоянно нарастващият обем мултимедийни данни, който ни залива отвсякъде и който трябва да бъде съхраняван под някаква форма.

  Вашето мнение по темата...