Случайна тема: Another World се завръща...
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Тест на 700W OCZ ModXStream Pro Захранване
  От OCZ са популярни у нас най-вече сред по-сериозните компютърни ентусиасти и разбира се овърклокърите, като причината за това разбира се е, че повечето продукти на компанията са насочени именно към тези групи потребители. За съжаление у нас присъствието на марката никога не е било особено активно, поради което доста често се налага заинтересованите потребители да си набавят продукти с онлайн поръчка от чужбина. От съвсем скоро обаче у нас има нов официален риселър на OCZ (фирма Q-Trade), като определено този път се надявам нещата да се развият успешно и да получим достъп ако не до всички, то поне до по-интересните продукти на компанията. И както неотдавна бях обещал, ето и кратък тест от мен на един от първите продукти, налични на нашия пазар в следствие от новото партньорство – 700W ModXStream Pro захранването на OCZ…


  700-ватовия модел ModXStream Pro захранване попада в горната област на средния клас захранващи блокове на компанията и като мощност и като възможности, като то е напълно достатъчно за по-голямата част от сериозните геймърски или прилично овърклокнати PC-та. Разбира се освен голяма максимална мощност, която може да осигури то, е налице и висока енергийна ефективност при преобразуването на тока. Захранващия блок е сертифициран по системата за рейтинг 80 Plus, тоест осигурява над 80% ефективност при преобразуването на електроенергията от променлив в прав ток. Според OCZ при нормално натоварване ефективността достига до 86%, а под типично да се разбира нещо от порядъка на между 30 и 60% от мощността захранващия блок.


  Както можете да видите захранването разполага с две отделни 12-волтови линии, който осигуряват максимална мощност от до около 550W, това е особено важно тъй като реално в момента основния товар при компютрите пада именно върху 12-те волта. Именно поради тази причина е добре да има допълнителна мощност в запас не само за потенциални ъпгрейди на компютъра, но също така и за да не се достигне лимита на 12V линиите, макар и все още да сте далеч от общата сумарна мощност на блока.


  Една важна особеност на този модел, а и на самата серия, която има още 500W и 600W разновидности е, наличието на модулна архитектура на захранващия блок. Тоест освен стандартните основни захранващи конектори за дънната платка няма нищо друго закачено към самото захранване. Всички останали захранващи конектори са под формата на кабели с накрайници, които се шракват към корпуса на захранването само при нужда от тях. Това означава, че спокойно може да включите само нужните захранващи кабели и да си спестите разправията да прибирате неизползвани кабели, където можете по кутията, за да не пречат на оптималната циркулация на въздух или просто да ви дразнят. Именно това е основаната идея на модулната архитектура при захранващите блокове, която обаче все още намира място само при по-високия клас захранвания, тъй като все пак малко или много това удобство оскъпява и продукта.  700W OCZ ModXStream Pro захранването е с черен изчистен корпус и разполага с голяма 14-сантиметрова перка за охлаждане, която има за цел не само да осигури ефективното отвеждане на топлината от компонентите, но също така и тиха и безпроблемна работа. На практика дори при доста сериозно натоварване шанса да чуете по-голям шум от перката на захранването, вместо тази на процесора или видеокартата е нищожен. Просто големият размер в съчетание с ниските обороти на въртене и тихия механизъм позволяват отлична ефективност на работа на перката, без тях да генерира дразнещо силни шумове дори когато системата е сериозно натоварена.  Разделението на модулните конектори най-образно казано е на два вида, съответно захранващи линии за видеокарта/видеокарти (захранването е SLI сертифицирано) под формата на двата червени конектора. Другите 4 черни конектора за предназначени за стандартните 4-пинови молекси, SATA захранване и floppy конектори, като тук е много вероятно да не свържете всичките модулни кабели, просто защото не ви е необходимо да ги използвате, за разлика от тези за видеоконтролера. В конкретния случай и двата конектора за видеоконтролера влизат в употреба, тъй като видеокартата на тестовата машина е GeForce GTX 285, която изисква един 6-пинов и един 8-пинов PCI-E захранващи конектори, каквито разбира се това захранване предлага. Лошото е, че при желание да направите SLI конфигурация с две такива видеокарти ще се сблъскате с трудности, но и тогава 700W може и да не са ви достатъчни като мощност, така че вероятно ще трябва да се замислите и за по-сериозен захранващ блок.


  Освен GeForce GTX 285, подобаващо овърклокнат в комбинация с най-бързия 4-ядрен Phenom II X4 965 BE процесор от AMD (също добре клокнат), Gigabyte 790FXT-UD5P дънна платка, 4GB DDR3 памет, един твърд диск, двойка SSD флаш устройства, оптично устройство и разбира се 700W OCZ ModXStream Pro захранването. Всичко това добре събрано в не само атрактивно изглеждащата, но и подходяща за по-сериозен овърклок кутия Antec Skeleton, заради нетипичния отворен дизайн, който обаче е добре подкрепен от към ефективно охлаждане.


  Консумацията на цялата система под товар, който използва на максимум всички ядра на процесора Phenom II X4 965 и разбира се изцежда до край и възможностите на GeForce GTX 285 картата се въртеше около 400W. Тоест реално използвания капацитет от възможностите на 700W OCZ ModXStream Pro беше от порядъка на 60% (горе-долу оптималното съотношение като консумация за това захранване), което оставя доста завиден запас за бъдещ ъпгрейд, включително дори използването на конфигурация с две видеокарти в съвместен режим (с известни договорки разбира се). Всъщност единствения вариант в конкретния случай за достигане на лимита на капацитета на този захранващ блок е именно добавянето на втори видеоконтролера или пък на доста друг хардуер с по-висока консумация. Разбира се, ако захранването беше 500-ватов модел, то тук то щеше да е на ръба на възможностите си най-вече заради проблеми с 12-волтовата линия, където вероятно нямаше да достига достатъчно мощност за поддържане на стабилен сериозен овърклок на хардуера.


  И въпреки високия товар в следствие на приличния овърклок на процесора и видеоконтролера, макар и не на ръба на своя капацитет, 700W захранването не показа затруднение и поддържаше стабилни напрежения без особени отклонения. А при цена от 175 лева за 700W модела, който се представя отлично и показва добри резултати, в комбинация с добрата изработка, модулната архитектура, тихата работа и 2-годишна гаранция определено това предложение на OCZ не е за пренебрегване. Ако се огледате за качествени захранвания с мощност от 700W или близка до нея, налични на нашия пазар и сами ще се убедите, че този модел определено заслужава внимание, особено ако в момента подготвяте и по-сериозна компютърна система или се замисляте за ъпгрейд на настоящата.

  Ако проявявате интерес към 700W OCZ ModXStream Pro захранването…

  Вашето мнение по темата...