RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Мобилни компютри втора употреба
  Вчера ровейки се из резултатите върнати от Google (вече не си спомням какво точно търсех) почти случайно попаднах на няколко интересни предложения за преносими компютри втора употреба предлагани от фирма Solaris Computers. Цените ми се сториха доста примамливи, особено тази на Dell Latitude L400, затова и реших да отида на място да погледна в какво състояние са самите системи. Останах доста приятно изненадан от много доброто външно състояние и най-вече от доброто състояние на батерията, всъщност моя "нов" лаптоп Prestigio Visconte 120, който е вече на 4-5 месеца изглежда по-стар 😉

  И така избрах един Dell Latitude L400 за подарък, едно наистина приятно и доста компактно и леко решение, с метален корпус и батерия, която издържа около 2 часа. Единствения недостатък, е че CD-Rom устройството е външно и се свързва към USB, а този модел не разполага с възможност да boot-ва от USB устройства (дори с последния A09 BIOS). Това обаче не е особен проблем, тъй като стандартно този модел върви с инсталиран оригиналния Windows 2000 Pro, с който се е продавал навремето като нов.

  Производителността е отлична и наличния хардуер се справя безпроблемно дори при работа под Windows XP, като евентуално може да се смени 10-гигабайтовият 4200 rpm диск Toshiba с нов по-голям 5400-оборотен модел. 700 MHz Pentium III мобилния процесор е повече от достатъчен като мощност. Факт, е че през 95% от времето което работя на моя Visconte 120 (с Pentium-M 1,6 GHz) лаптоп процесорът е с намалена честота до 600 MHz, тъй като приложенията не се нуждаят от по-голяма мощност.

  Вашето мнение по темата...