Случайна тема: Tales of Utopia by Intel
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Да не забравяме и останалите Torrent сървъри
  Изведнъж ми се стори твърде нечестно всички да говорят само за Arenabg.com, каква масова рекламна кампания само… макар да се оказа че 99% от медиите у нас дори не знаят точния адрес на гореспоменатия сайт (а няма и кой да си направи труда да го провери, така за всеки случай). Може би редакторите на различните печатни и електронни издания ням да е зле да преминат през курс за базова Компютърна и Интернет грамотност. Защото в следващия момент се оказва, че например един топ ежедневник, който претендира, че дава точна и актуална информация буквално лъже своите читатели!

  Та от цялата тази показна по-скоро рекламна кампания на Arenabg, отколкото някакъв опит за борба с пиратството, останалите Torrent тракъри като че ли останаха на заден план. Или може би борбата с пиратството е насочена само и единствено към потребителите на Arenabg, а останалите сайтове (като по-малки) ще продължат да си съществуват необезпокоявани?

  За да поощря все пак и останалите, реших да спомена някои неща и за Data.bg и техният "торент сървър", в който както се оказва все още статистиката за ТОП 50 (по точно ТОП 100) потребителите все още си е публично достъпна… Та въпросните ТОП 100 ъплоудъри са генерирали общ трафик от порядъка на скромните 322 TB (свалените данни не са толкова интересни като обем), а ТОП 10 потребителите около 160 терабайта.

  Това не е толкова стряскаща цифра на фона на резултатите в Arenabg (особено тези публикувани за трафика на държавните учреждения и респективно техните служители). Но при датата има други стряскащи цифри… Например общият брой регистрирани "потребители" е 532212 (над половин милион акаунта, не реални потребители като брой хора). Към дадения момент на Torrent тракъра на Data.bg има "скромните" 52155 потребителя споделящи някакво съдържание (теглещи и качващи данни един от друг) или поне такава е статистиката на сайта (отново публично достъпна, а не само за регистрираните потребители например). Да не говорим, че сред топ потребителите има и такива със стряскащи рейтинги (за някои хора) от порядъка на 104.53, 122.54, 183.26 и дори 673.84… леле това не е новата топ новина в медиите?

  Естествено Data.bg далеч не е единствената алтернатива на Аrenabg.com, съществуват още доста по-малки (разбирай с по-малко потребители) Torrent тракъри, които обаче явно са доста далеч от полезрението на "проверяващите".

  И тук именно за пореден път трябва да се запитам, дали ако някой искаше да намали значително "пиратството" у нас трябва да се насочи именно към крайните потребители на подобни сървъри (които споделят не само "пиратско съдържание") или към самите сървъри? Чуха се някакви информации за 17 хил. потребителя, за които от НСБОП имат данни и които щели да подлежат на проверка… питам се какъв ли ресурс е необходим за бърза и адекватна проверка на толкова хора? Да не говорим за това каква работа трябва да се създаде за адвокати, съдилищата, а накрая сигурно и нови затвори ще се наложи да се строят за новия тип "престъпници"!

  Питам се дали ако някой искаше да спре "пиратството" в България нямаше да е в стотици хиляди пъти по-ефективно да спре най-големите 10 или 20 торент тракъра у нас и с това да се спре достъпа на СТОТИЦИ ХИЛЯДИ (да стотици хиляди, или някаква цифра с ПЕТ нули отзад) потребители до нелицензирано съдържание? В същото време властимащите се опитват да се справят с няколко домашни потребителя, като целта е по-скоро да сплашат малко потребителите и временно да свият потреблението на подобен тип "услуги" и съдържание. Този проблем не се решава с арестуването на 3-4 човека, наречени условно ТОП едикакво си, но у нас явно така се "работи ефективно"…

  Вашето мнение по темата...