RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Sony Digi School 2009
  sony-make_dot_believe

  Преди малко се върнах от едно доста интересно мероприятие, а именно шестото издание на традиционния технологичен семинар Digi School на Sony, в който те представят своите актуални технологични решения и продукти пред журналисти. Сред акцентите в технологичния семинар тази година бяха новите модели LCD телевизори, системите за домашно забавление, аудио продукти, цифрови фотоапарати и видеокамери. А самото събитие премина под надслова на новото глобалното послание на компанията “make.believe” (make-dot-believe), което олицетворява творческия и новаторски дух на Sony и обединява електрониката, игрите, филмите, музиката, мобилните телефони и мрежовите услуги на компанията. Новото послание замества старото “like.no.other”, което вероятно означава, че от Sony вече нямат нужда да обясняват на който и да е, че “не са като другите”, защото това би трябвало да е повече от ясно… 😉


  anglel-kg-sony

  Ангел Кугийски, регионален директор за Албания, България, Македония, коментира по време на семинара, че първите продукти на Sony, олицетворяващи новото послание “make.believe” ще бъдат Bravia 3D телевизорите в началото на 2010 година. И да, Sony изглежда ще е водещата компания, която ще започне да предлага истински 200Hz телевизори, които ще могат да осигурят впечатляващ триизмерен стереоскопичен образ от една страна на технологично ниво, а от друга и като съдържание под формата на игри и филми. Разбира се под истински 200-херцови телевизори се има предвид модели, които могат да приемат и изобразяват видеосигнал с 200 кадъра в секунда, а не просто да интерполират стандартния видео сигнал към 200Hz “добавяйки” междинни кадри. Аз лично очаквам с нетърпение появата на тези продукти, тъй като те би трябвало да са съвместими и с 3D Vision на Nvidia и PC игрите, а не само с PlayStation 3 и съответното тримерно филмово HD съдържание, специално заснето или обработено за гледане в стереоскопичен 3D режим. Много е вероятно първите 3D Bravia телевизори да видят бял свят още през февруари идната година (много оптимистично казано), което определено е добра новина, но нека да не прибързваме, а и да видим каква ще е разликата в цената спрямо стандартните “2D решения” на компанията.


  sony-bravia-we5

  По отношение на телевизорите беше обърнато внимание най-вече на новия 200-херцов Motionflow BRAVIA LCD телевизор KDL-Z5500 (с вътрешна интерполация на образа до 200 кадъра за по-плавен образ), иновативните “зелени” еко телевизори от серията BRAVIA WE5 и уникално добре представящата се серия X с RGB LED подсветка, която обаче явно няма да се предлага още дълго. Всъщност може би най-иновативен в случая беше еко телевизора от серията BRAVIA WE5, тъй като в него беше наблегнато на редица интересни нововъведения с цел оптимизиране на енергопотреблението покрай новата вълна на “зелената” електроника. Въпросният модел харчи максимум 88 вата електроенергия на час (в домашни условия!), нещо, което е постигнато с помощта на нова специална подсветка с топъл катод вместо традиционните със студен, което дава възможност и за нейното бързо включване и изключване. Което води до следващите полезни енергоспестяващи функции под формата на интелигентен сензор за присъствие (движение), който позволява изключването на екрана когато няма никой в стаята (тук има още какво да се желае, но идеята определено е добра) и допълнителен сензор за отчитане на осветеността и съответно настройване на яркостта на подсветката на телевизора. Интересен момент е и че WE5 консумира едва около 0,17W в standby състояние (режим на изчакване), като разбира се е предвидена и опция и за пълното изключване и постигане съответно на нулево енергопотребление от страна на телевизора. Интересен момент е и очакваната поява през тази есен на първите модели телевизори на Sony, които ще идват с DVB-T, DVB-C и DVB-S цифров тунер за пълното покритие на използваните в момента технологии за разпространение на цифров телевизионен сигнал. Друга интересна новост, която е пряко свързана с телевизорите на Sony е възможността за разширяване на гаранцията им до цели 5 години, при наличие на само 2 стандартно. Това разбира се е свързано с нуждата от регистрация на продукта за получаване на 3-та година гаранция и допълнителна опция за покупката на още 2 години разширен гаранционен пакет или общо 5 годишна гаранция. Това нещо ще стартира съвсем скоро, а както се досещате предлагането на толкова удължена гаранция означава и че от Sony са наистина убедени в качеството и надеждността на своите Bravia телевизори, за да може да предложат такава възможност на потребителите.


  sony-bdvit1000

  В категорията домашно кино акцентите бяха върху Sony BRAVIA Theatre BDV-IT1000 – една система комбинираща Blu-ray плейър (поддържащ DVD скалиране до 1080p) и свръхтънки, елегантни, уникално звучащи и разбира се доста мощни високоговорители (700W комбинирана реална мощност), както и GIGA JUKE NAS-SC500PK – съчетание между музикален сървър и безжичен плейър с твърд диск. А що се отнася до портативното аудио по-интересни бяха компактния спортен MP3 плейър NWZ-W202 (за съжаление с капацитет на флаша само 2GB) и доста по-сериозния като възможности WALKMAN NWZ-X1050/1060. Всъщност Sony WALKMAN NWZ-X1050/1060 (16/32GB капацитет) се явяват като директен конкурент на iPod touch на Apple (с multitouch екран) и съвсем новия Microsoft Zune HD (с Nvidia Tegra), поне що се отнася до технологично изпълнение и голяма част от възможностите, а съответно и като цена.


  sony-partyshot

  При компактната цифрова фотография Sony представи най-новите си 10-мегапикселни Cyber-shot фотоапарати TX1 и WX1 – малки, елегантни и много функционални решения, използващи новия Exmor R CMOS сензор на компанията. Резултатите са под формата на по-добро качество с по-малко шум при снимане на по-ниска осветеност, снимане на поредица от снимки със скорост от 10 кадъра в секунда и интересната възможност за бързото заснемане и автоматичното генериране на впечатляващи панорами. Естествено налице е и възможност за запис на HD видео, както и оптична стабилизация, функция за следене на лицата и режим за направата на снимка при засичане на усмивка. В допълнение към апаратите Sony Cyber-shot TX1 и WX1 особено интересна се оказа поставката Party-shot IPT-DS1, която реално се превръща в автоматичен фотограф, следящ и заснемащ интересните моменти от даден купон, фамилна сбирка или някакво събитие. Party-shot поставката в комбинация с един от двата нови модели фотоапарати (засега само те са съвместими с нея) започва автоматично да се върти, разпознава и следи лицата на хората наоколо и да композира учудващо добри снимки, без да е необходима каквато и да е намеса от страна на потребителя. По този начин вие не само сте свободни да вършите съвсем нормални неща, но и реално ще бъдете заснети и на снимките, защото обикновено фотографът остава недокументиран, докато снима лично всички останали присъстващи. А за потребителите с малко по-сериозни нужди и изисквания от към качество и възможности на цифровия фотоапарат беше демонстриран 9-мегапикселния Sony DSC-HX1 с 20-кратно оптично увеличение, оптична стабилизация, записващ Full HD видео и с режим на скоростно снимане с до 10 кадъра в секунда и разбира се също с EXMOR R CMOS сензор. Естествено не липсват и неща, като автоматично генериращата се панорамна снимка само с едно обхождащо движение на апарата, налична и при новите компактни модели, както и режимите за намаляване на трептенето и шума при слаба осветеност, които сглобяват едно изображение на база на 6 референтни заснети кадъра.


  sony-cx520

  За финал като че ли останаха само Sony HDR-CX520VE/505VE видеокамери с висока резолюция, които също са с новите EXMOR R CMOS сензори и записват върху вградена флаш памет (64GB/32GB флаш), която може да бъде разширявана с помощта на Memory Stick PRO-HG Duo HX флаш карти. За мен лично най-интересната новост, освен разбира се преминаването към флаш памет за съхранение на данни, вместо използването на твърд диск, беше и наличието на подобрена оптична стабилизация, която се справя наистина по-добре при снимане в движение. Аз като потребител на малко поостарелия вече модел на Sony HDR-SR11E, при това много доволен от камерата, за момент дори се замислих за преминаване към новите модели. Разбира се причината за тази кратка, но все пак преминала през главата ми мисъл беше най-вече заради елиминирането на твърдия диск и прехвърлянето към ползване на флаш памет и естествено подобрената оптична стабилизация. Но неща като наличието на вграден GPS приемник или малкото подобрение в резултатите при снимане на по-слаба осветеност благодарение на EXMOR R CMOS сензора трудно биха ме накарали. Така че тук по-скоро ще почакам до следващото поколение видеокамери, очаквайки още по-сериозни подобрения от страна на Sony, но ако вие си нямате SR11/SR12 камера, то определено ще е добре да обърнете внимание на тези два нови модела.

  При нужда от повече информация за продуктите на Sony…

  Вашето мнение по темата...