RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  OCZ Vendetta 2 и OCZ Gladiator MAX процесорни охладители
  Последните няколко дни се заигравах с два от актуалните процесорни охладители на OCZ – Vendetta 2 и Gladiator MAX, които реално са единствените със 120-милиметрови перки в продуктовата гама на компанията. Предходните модели бяха с по-компактни размери и съответно с 92 мм перки, но и не с толкова голяма ефективност на охлаждане, която както ще се убедите след малко при тези два модела е наистина добра. Цената на охладителите също не е никак лоша, предвид, че се осигурява добро цялостно решение за притежателите и на Intel-базирани системи и на такива с AMD процесори, макар за съжаление да липсва поддръжка за най-новите i5 и i7 решения на Intel.


  Тестовия процесор, този, от който ще видите резултатите по-долу беше най-бързия наличен 4-ядрен модел на AMD – Phenom II X4 965 Black Edition. Естествено неговият избор не е случаен, тъй като той се затопля подобаващо при натоварване, а и след известен овърклок температурите направо отиват в небесата, естествено само ако не разполагате с подходящ за целта охладител…


  Phenom II X4 965 Black Edition, както вече споменахме е 4-ядрен, като всяко от неговите ядра работи на по 3,4 GHz, а максималното енергопотребление под товар е 140W. След тестовете на стандартната работна честота, при която температурите ми се сториха твърде ниски, трябваше да има известен овърклок, за да се вдигне и консумацията и температурите на работа. Резултатите с овърклок бяха направени при процесор работещ на 3,8 GHz с напрежение от 1,55V (при 1,4V стандартно), така че не се учудвайте от добре повишените температури в това състояние.  Vendetta 2 и Gladiator MAX си приличат доста на външен вид, като размери, функционалност и дори като окомплектовка, но това е нормално. И двата охладителя са от висок клас и са предназначени за охлаждане на процесори със сокет 754/755/939/AM2/АМ2+/АМ3 (за AMD) и LGA775 (за Intel), като съответно окомплектовката съдържа два различни комплекта захващащ механизъм в зависимост от вида на процесора. Перките са 120-милиметрови, тихи и с контрол на оборотите, за да може да се избегне излишното създаване на шум, макар дори на максимум те да си остават доста безшумни. За захващане на перката към охладителя се използват специални гумени накрайници, които се поставят малко трудно, но работят много ефективно по отношение на елиминирането на вибрациите идващи от перката.


  По спецификации (от сайта на производителя) двата вентилатора би трябвало да са различни като параметри… или поне с такова впечатление остава потребителя, като прочете спецификациите с различно ниво на шум, макар оборотите да са в еднакви граници. Така или иначе и двете перки са един и същи модел с еднакви показатели, затова вероятно по-скоро става дума за някаква грешка при описването им на сайта на OCZ.


  Основната разлика между двата охладителя е в тяхното изпълнение и по точно в броя на топлопроводите – 3 за Vendetta 2 и 4 за Gladiator MAX. Освен това основата на Gladiator MAX е малко по-голяма, а разстоянието между отделните ребра е малко по-голямо спрямо това при Vendetta 2. След тестовете обаче се оказва, че тези различия в дизайна не оказват кой знае колко съществено значение за ефективността на охладжането.


  OCZ Vendetta 2 и OCZ Gladiator MAX използват популярния напоследък дизайн Heatpipe Direct Touch (HDT), при който топлопроводите имат директен контакт с процесора, което по принцип осигурява по-голяма ефективност на работа. Това беше въведено като идея от Тайванците от Xigmatek, като предвид сходството на дизайна на OCZ и охладителите на Xigmatek спокойно можем да предположим, че двете компании си партнират в конкретния случай.


  Крайно време е обаче да си поговорим малко и за резултати, като тези температури на снимката по-горе са от AMD Phenom II X4 965 Black Edition процесора, натоварен на максимум в продължение на един час и охлаждан от стандартен боксов охладител. Средната поддържана температура под товар е около 51 градуса, а в ненатоварено състояние тя се поддържа около 25-26 градуса, като се има предвид, че тестовата платформа е на база на Antec Skeleton компютърна кутия, която е с доста отворен дизайн и един огромен охлаждащ вентилатор в горната част, точно над процесора и видеоконтролера. Затова е нормално в различни условия, при напълно затворена кутия нещата да се различават малко, особено ако във вашата кутия въздушния поток не е добре оптимизиран за ефективно охлаждане!

  AMD Box охладител в idle: 25 градуса
  AMD Box охладител под товар: 51 радуса

  OCZ Vendetta 2 охладител в idle: 22 градуса
  OCZ Vendetta 2 охладител под товар: 36 градуса

  OCZ Gladiator MAX охладител в idle: 22 градуса
  OCZ Gladiator MAX охладител под товар: 38 градуса

  OCZ Vendetta 2 охладител с клок: 60 градуса
  OCZ Gladiator MAX охладител с клок: 61 градуса

  Резултатите показват малко по-добро представяне на Vendetta 2, но разликата спрямо Gladiator MAX е съвсем малка (поне при AMD платформа), така че нещата определено остават много на кантар. Предвид факта, че OCZ Vendetta 2 охладителя е с цена от 50 лева, а Gladiator MAX струва 5 лева повече или 55 лева, то кантара се накланя още малко в ползва на първия охладител… 😉

  Повече за продуктите на OCZ налични на нашия пазар от Q-Trade…

  3 коментара за “OCZ Vendetta 2 и OCZ Gladiator MAX процесорни охладители”

  Вашето мнение по темата...