RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Още по темата за Acer Aspire 3D лаптопите (AS-5738DG-664G50Mn)
  acer-aspire-3d-1

  Новите Acer Aspire 3D лаптопи вече са налични и на нашия пазар и по-конкретно моделът Acer Aspire AS-5738DG-664G50Mn с цена от 1599 лева. Разбира се имах възможност набързо да се заиграя и да изпробвам един от тези лаптопи за 15-тина минути, тъй като ми беше доста интересно да видя поляризиращия екран и софтуера TriDef в действие. Определено от Acer са се справили доста добре, добавяйки стереоскопична 3D (S3D) функционалност в едно от популярните си шасита и в същото време постигайки добра цена за цялата система с никак нелоши параметри…

  За съжаление “бюджетната” S3D технология, на която са заложили от Acer не е най-доброто решение, макар и тя да осигурява не лош ефект, особено във видео и снимки в подходящия формат. За съжаление ограничението на поляризиращия филтър, разположен върху екрана на лаптопа и нуждата от използване на поляризиращи очила от потребителя има един сериозен недостатък. Става дума за факта, че стерео ефекта се изгражда на база на четни и нечетни “решетки” от линии, съответно всяка от които достига да лявото или дясното око. Това се получава на база на различната поларизация на всеки ред от екрана от страна на лаптопа, както и осигуряването на достъпа до съответната поредица от редове до всяко от очите на потребителя, посредством пасивните филтри в очилата, носени от потребителя. Както се досещате двете стъкла на очилата са с различна поляризация, за да може всяка от решетките да стигне до правилното око и съответно в резултат на това мозъка да сглоби усещането за обемен образ.


  acer-aspire-3d-2

  Основният недостатък на гореописания подход на пресъздаване на илюзията за обем на образа се изразява в начина на представяне на образа, да именно хоризонталните презредови решетки. Резултатът от цялото това упражнение се изразява под формата на изобразяването на тримерен обемен образ, но с наполовина на стандартната хоризонтална резолюция. Тоест вместо стандартната резолюция от 1366×768 точки в 2D режим, при преминаване в триизмерен режим вие получавате едва 1366×384 точки. И както можете да видите резултатите при тази ниска резолюция създават известни проблеми, най-вече покрай възможността за четене на ситен текст, който е наличен в доста от игрите под една или друга форма. Разбира се по отношение на преглеждане на стереоскопично видео или цифрови изображения, дори тази ниска хоризонтална резолюция не е чак такъв проблем, но за игри тя се явява известен недостатък. Ще имате известни проблеми с текста, а доста от игрите ще изглеждат доста ръбави заради ниската разделителна способност, като тук и AA няма да помогне особено, освен че ще свали още производителността. В крайна сметка този тип технология би била нелош вариант за екран с 4:3 съотношение и по-висока резолюция, отколкото за широкоформатен с 16:9, който в 3D режим реално става като 16:4,5 или с други думи твърде широкоформатен.

  Така или иначе наличието на тази екстра при Acer Aspire 3D лаптопите не е лоша идея, тъй като реално това прави по-достъпна и популярна една от технологиите за стереоскопични 3D изображения, при това на нелоша цена. За съжаление не и без недостатъци, които за обикновения потребител, който за пръв път се сблъсква с такъв тип решение може да не са нищо съществено и наистина много да се радва на този тип изпълнение. За мен лично, като прекалено опитен и интересуващ се от S3D технологиите от доста време обаче резултатите са леко разочароващи, както и очаквах предварително, като все още 3D Vision на Nvidia може би се очертава като най-перспективното решение. Другата по-слаба страна при този модел е видеокартата, която не е особено бърза, а както би трябвало да знаете (или ще разберете сега) при използване на стереоскопичен 3D режим в игри видеоконтролера е едно с 30-40% по-натоварен отколкото в двумерен режим и съответно наличния брой кадри допълнително намалява. Така или иначе аз ще продължава да се заигравам с TriDef Ignition, тествайки различни игри с него, както и с медийния плейър, който позволява конвертиране в реално време от нормално 2D към 3D видео с нелош ефект. Междувременно може да зачетете и по-обстойно ревю на лаптопа като цяло, включително и още впечатления от неговите стереоскопични 3D възможности на Mobility.bg.

  Ревю на ноутбук Acer Aspire 5738DG-664G50Mn с 3D екран @ Mobility.bg

  2 коментара за “Още по темата за Acer Aspire 3D лаптопите (AS-5738DG-664G50Mn)”

  Вашето мнение по темата...