RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Asus M4A89GTD PRO/USB3 дъно и новият AMD 890GX чипсет
  amd-890gx-motherboad-asus-1


  Преди няколко месеца разглеждах новия тогава чипсет AMD 785G с интегрирана графика, а ето, че неотдавна от компанията обявиха обновена версия в лицето на AMD 890GX и аз имах възможността да го изпробвам с помощта на дънната платка Asus M4A89GTD PRO/USB3. При новия чипсет GX890 имаме редица интересни новости от AMD, като и от Asus са се постарали да добавят по нещо допълнително в конкретния модел дъно, който тествах…


  amd-890gx-motherboad-asus-2


  Новия чипсет AMD 890GX идва с обновената интегрирана графика ATI Radeon HD 4290, като в същото време осигурява и поддръжка за използване на два външни видеоконтролера, с помощта на технологията ATI CrossFireX. По-интересна обаче може да ви се стори наличната нативна поддръжка (в южния мост AMD SB850) при чипсета AMD 890GX за новия SATA 3.0 (6Gbps) интерфейс за връзка, който може би ще е от значение най-вече за потребителите възнамеряващи да използват SSD дискове, тъй като настоящото поколение твърди дискове все още не могат да изпълнят капацитета на SATA II. От Asus са интегрирали и USB 3.0 поддръжка, тъй като тя не е налична на ниво чипсет, като изглежда повечето производители на дъна с модели на базата на чипсета AMD 890GX също добавят по два USB 3.0 конектора. И ако си мислите, че все още е рано за USB 3.0 периферия, то Western Digital например вече предлагат външни твърди дискове с поддръжка за новия по-бърз интерфейс, като те реално могат да се възползват от повишената скорост – общо взето получавате трансфер като през eSATA връзка. Интересна особеност е, че изглежда тези чипсети са първите, които ще поддържат и предстоящите да бъдат обявени по-късно през тази година 6-ядрени процесори AMD Phenom II X6.


  amd-890gx-motherboad-asus-3


  Разглеждайки по-обстойно дъното на Asus ми направи впечатление, че превключването между 1 и 2 видеокарти с PCI Express x16 слотовете не използва автоматично превключване, а е на база на механично такова както беше при първите решения с Crossfire поддръжка. Тоест когато използвате само една видеокарта е необходимо във втория слот да поставите показаната на снимката платка, за да може той да работи на пълния си капацитет от PCI-e 16-канала, в противен случай той ще разчита на 8. Съответно при инсталирането на два видеоконтролера в Crossfire конфигурация всеки от тях ще е на x8, тъй като реално чипсета не разполага с поддръжка за два независими x16 PCI-e канала за отделни видеоконтролери. Това обаче донякъде е компенсирано от поддръжката на PCI Express 2.0, разбира се при положение, че използвате по-актуални видеоконтролери, които могат да се възползват от повишената скорост на трансфер при версия 2.0 на интерфейса.

  Трябва да спомена и две интересни функции, които са реализирани от Asus и за които върху дъното са разположени специални хардуерни превключватели – Core Unlocker и Turbo Key II. Първата дава възможност за лесно хардуерно активиране на заключени ядра при двуядрени или 3-ядрени процесори на AMD, при които забранените процесорни ядра са пълнофункционални. Тоест ако имате късмет и разполагате с процесор, които съдържа заключени ядра и те могат да бъдат отключени успешно и да работят, без да създават проблеми, вече не е нужно да префлашвате специален BIOS или да извършвате определени настройки – активирането става хардуерно. Разбира се, ако системата след това не се стартира или не е стабилна, ще трябва да върнете превключвателя в началната му позиция, за да деактивирате допълнителните ядра, които явно създават проблеми и не могат да бъдат използвани пълноценно. Turbo Key II превключвателя не е толкова интересен, тъй като той е свързан с функция за автоматичен овърклок, а това е нещо, което повечето ентусиасти не обичат особено, тъй като не винаги тези решения са оптимално реализирани – по-добре ръчен овърклок, за да може да се осигури оптимална стабилност и да се изцеди максимума от системата. Но за обикновените потребители тази опция може да се окаже доста полезна, особено ако нищо не разбират от овърклок или не искат и да разбират, но в същото време искат да могат да изстискат малко допълнителна производителност от системата си лесно.


  amd-890gx-motherboad-asus-4


  За финал няколко думи за вградения видеочип в лицето на ATI Radeon HD 4290. Ако очакванията ви са той да е значително по-добър от предходния наличен при чипсета 785G на AMD ще останете леко разочаровани. Резултатът по отношение на производителност е горе-долу на същото ниво като при новия Radeon HD 4290 – малко над 3000 точки в 3DMаrk 2006, като ако решите да се възползвате от функцията за овърклок на Asus може да постигнете и още малко повече. Разбира се особен смисъл от овърклок на интегриран видеоконтролер няма, но въпреки това от Asus са решили че за някой дори подобна функция може да е от полза. Така или иначе новия чипсет AMD 890GX като цяло е добра стъпка в положителна насока, а дъната на база на него са нелош вариант за не толкова капризни от към производителност и възможности потребители, които обаче искат да получат достъп до най-актуалните стандарти за свързване на допълнителна периферия. Едно дъно като Asus M4A89GTD PRO/USB3, макар и не без своите малки странности, е добра основа за по-бюджетно ориентирана стартова система, която обаче в последствие може да бъде лесно надграждана и нейната производителност и възможности могат да бъдат значително подобрени. Спокойно може да стартирате с вграденото видео, ако не възнамерявате да играете на игри или пускате само леки такива, а като процесор някой от бюджетните Athlon II например. В последствие при нарастване на нуждите ви може да ъпгрейднете до 4 или дори бъдещите 6-ядрени процесори и да добавите външен по-мощен видеоконтролер, с което да превърнете тази система в сериозна работна станция или геймърска система от висок клас без особени затруднения.

  4 коментара за “Asus M4A89GTD PRO/USB3 дъно и новият AMD 890GX чипсет”

  Вашето мнение по темата...