RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Дежавю с FedEx / Flying Cargo България
  flying-cargo-bg-logo

  Тези дни неволно ми се наложи да си припомня една случка от преди малко повече от 3 години, която е свързана с Flying Cargo в България и факта, че те са официален представител на FedEx за територията на нашата мила родна страна и съответно обслужват техните доставки. Ако случайно сте пропуснали предишната история, то може да се запознаете с нея тук, а това, което ми се случи тези дни е подобна ситуация, но още по-безумна от предходния път, което ми говори, че вместо към по-добро за изминалите три години нещата са отишли към по-лошо…

  Та така, каква е историята този път. Миналия вторник, 30-ти ноември от Франция изпращат нещо, което трябва да пристигне максимално бързо и съответно е изпратено с експресната услуга на FedEx International Priority. До тук няма никакъв проблем, само да вметна, че въпросната услуга е описана по следния начин на сайта на FedEx: “A highly reliable, express, time-definite, customs-cleared, door-to-door service for your worldwide packages up to 68kg per unit”, както и “Next business day delivery by noon to over 75,000 postcodes across Europe”. И тъй като на запад експресна услуга значи бърза и безпроблемна доставка, никой не се сеща да изпрати код за проследяване, защото не се очаква да има каквито и да е проблеми и пратката би следвало да бъде доставена на следващия ден… да ама не и в България.

  Следва част от проследяването на пратката от нейното изпращане до нейното пристигане в България, нещо, което наистина се случва експресно и тя пристига в София на следващия ден в склада на куриера:

  Nov 30, 2010 6:04 AM – Shipment information sent to FedEx
  Nov 30, 2010 5:13 PM – Picked up – GENNEVILLIERS FR
  Nov 30, 2010 6:19 PM – In transit – GENNEVILLIERS FR
  Nov 30, 2010 7:05 PM – Left FedEx origin facility – GENNEVILLIERS FR
  Nov 30, 2010 7:40 PM – Arrived at FedEx location – PARIS FR
  Dec 1, 2010 12:04 AM – Arrived at FedEx location – PARIS FR
  Dec 1, 2010 3:20 AM – Departed FedEx location – PARIS FR
  Dec 1, 2010 8:35 AM – At dest sort facility – VECSES HU
  Dec 1, 2010 9:00 AM – In transit – VECSES HU
  Dec 1, 2010 1:43 PM – In transit – SOFIA BG – Package available for clearance

  Тук първото нещо, което изглежда странно е статуса “Package available for clearance” при пристигането на пратката в България, което означава, че тя е задържана на митница и трябва да бъде освободена, преди да може да бъде получена. Освобождаването е една не особено приятна задача, свързана с известна загуба на време и бюрокрация и изисква човек да си плати дължимото 20% ДДС и съответно ако има някакво мито, плюс банкова такса и такса за изготвяне на митническа декларация. Тук разбира се няма абсолютно нищо лошо, но в конкретния случай НЯМА основание пратката да бъде задържана на митницата, при положение че е пратена от друга страна в ЕС, а Франция случайно е такава, ако някой не знае.

  До тук добре, да предположим, че все пак нуждата от освобождаване от митницата все пак е наложителна по една или друга причина, въпреки че вече стана дума, че няма основание за подобно нещо. Това, което би следвало да се случи като следваща стъпка е куриер на компанията да ме посети и да ми донесе документите за пратката, с които аз вече трябва да се разходя до митницата и да си я освободя, след което с цялата финализирана бумащина да отида до склада на куриерската компания да си получа освободената пратка. Е да, но куриер не идва нито на 1-ви, нито на втори, нито на трети декември… нито получавам нужните документи, нито получавам пратката, тази важната, дето е изпратена с експресната доставка. Не получавам и обаждане от куриера, които да ми каже, че евентуално има някакъв проблем, които изисква моята намеса… но да кажем, че може би има някакъв проблем с изписването на моя телефон (специално в последствие се уверих, че той е правилно изписан на документите). И след като до 3-ти декември все още нито бях получил нещо, нито някой ми се беше обадил да ми каже, че има някакъв проблем, аз все пак поисках кода за проследяване от изпращача, защото явно имаше някакъв проблем. За съжаление до момента, в който го получих вече беше края на работния ден и съответно късно да се хване някой в куриерската компания, който да даде повече информация за ситуацията, затова и нещата останаха нерешени до понеделник…

  В понеделник, рано, рано сутринта се обадих във Flying Cargo, за да попитам какъв е случая с пратката и какъв е нейният статус, след като все още не е доставена. Отговора, който получих от телефона за информация не беше по-различен от това, което вече знаех, виждайки статуса по-горе с помощта на кода за проследяване. А именно, че пратката е задържана за митническо освобождаване и телефон на митническия отдел на компанията, на който мога да получа повече информация за това, какво трябва да се направи. В следващия грубо един час през няколко минути многократно се опитвах да се свържа с въпросния номер, но получавах автоматизирано съобщение, че всички служители са заети. Лошо няма хората са заети и имат много работа, но след като си дадох малко почивка в рамките на следващия час ситуацията се промени генерално, на многократните ми опити да се свържа получавах само свободен сигнал и никой не вдигаше. Най-накрая към 11 се свързах със служител, на който продиктувах кода на пратката и той също остана изненадан защо тя е задържана за освобождаване, след като е пратена от ЕС… въпрос, който и мен ме вълнуваше доста в дадения момент. Въпросният служител обеща да провери какъв е случая и защо има проблем, при което аз оставих телефон, на който да ми се обади след като има яснота по случая и се разбере какво по дяволите се случва. Още около един час по-късно, вече по обедно време, получих обаждане от въпросния служител, който ми каза че няма проблем и ме попита дали искам да ми доставят пратката на следващия ден (днес) или сам ще отида да си я взема от склада им. Разбира се предпочетох втория вариант, защото все пак става дума за нещо, което беше спешно и трябваше да пристигне по-рано… та така, още един час по-късно пратката беше при мен и всичко беше наред, а в информацията за нея вече беше допълнено следното:

  Dec 6, 2010 12:00 PM – At local FedEx facility – SOFIA BG
  Dec 6, 2010 12:00 PM – Delivery exception – SOFIA BG – Business closed – No delivery attempt
  Dec 6, 2010 12:30 PM – Delivered – SOFIA BG

  Ако сте прочели предишната случка отпреди малко повече от три години (линка е по-горе в текста), то вероятно вече ви става ясно защо говоря за дежавю, само че този път цялата ситуация беше още по-безумна. Ясно става дума за някаква грешка в локалния офис на куриерите, на която обаче явно никой не си дава зор да обърне внимание, докато недоволния получател не се обади да попита какво по дяволите се случва. При подобно ниво на обслужване, което явно не е единичен случай (съдейки и по коментарите под предходната тема), човек никак не е стимулиран да се възползва повторно от услугите на дадената куриерска компания… някак си губи доверието към нея, още повече ако това не е и първия личен опит с подобни последствия. Предполагам, че и през следващите 3 години няма и да си помислям да използвам услугите на FedEx / Flying Cargo, освен в краен случай… кой знае след още три години нещата може и да се са подобрили малко… или да са станали още по-зле!

  5 коментара за “Дежавю с FedEx / Flying Cargo България”

  Вашето мнение по темата...