RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  И все пак на кой му е по-голям(о) покритието?
  map-bulgaria-small


  Спорът между мобилните оператори и не само по отношение на това на кой точно му е най-голям(о) покритието и скоростта на достъп не е нов и не се води от вчера. Преглеждайки актуалните новини на мобилните ни оператори с цел евентуалното намиране на някаква нова официална информация за очакваното пускане на iPhone 4S в България на 11-ти ноември, естествено не намерих нищо по темата, но попаднах на друга интересна информация. Изглежда в момента М-Тел и Виваком си ги мерят… покритията де, а от Глобул вероятно въобще не са заинтересовани или са пропуснали момента с това, какво прави конкуренцията им.

  Според М-Тел тяхната 3G мрежа осигурява покритие на 96.42% от населението на страната, което е разпределено на около 86.2% от територията на България. От Виваком пък твърдят че разполагат с 97.48% покритие на населението и 86.50% на територията на България, което е с малко повече от това на Мобилтел. Последната информация за 3G покритието на Глобул, на която попаднах се отнася за до края на 2010 година и според нея оператора разполага с 88.96% покритие на населението с 3G мрежата си, но междувременно този процент би следвало да се е увеличил. В Интернет се цитират различни цифри от различни източници, така че реалността е доста неясна. А изглежда и аз съм бил на много населени места извън големите градове, които изненадващо попадат извън тези малки проценти на непокрити хора и площи от 3G мрежите. Тук обаче ми идва на ум рекламата на Макс Телеком за най-бързия мобилен Интернет и тази на Vivacom за най-добрата 3G мрежа…

  От M-Tel парадират и с високоскоростния си Интернет достъп достигащ максимална скорост до 42 Мbps (но с много условности) и до 21 мегабита с по-малко условности, но без и дума да става за напълно неограничен достъп по скорост и трафик (става дума за напълно неограничен и по двата показателя, а не за “неограничените” решения, които и в момента се предлагат от операторите). От Виваком пък парадират с това, че тяхната 3G мрежа е с 900 МHz носеща честота на сигнала, което позволява по-добро проникване на сигнала в затворени помещения, нещо, което за мен лично е по-голям плюс от прекомерно висока скорост на хартия, която на практика е от трудно до невъзможно да бъде лесно постигната.

  Така или иначе горчивата истина е, че макар у нас от доста време да има три различни традиционни мобилни оператора, то за реална конкуренция трудно може да се говори, защото те вместо да се конкурират помежду си, от което да печели потребителя – по-качествени услуги, по-изгодни цени и т.н., те по-скоро работят съвместно срещу клиентите си. И в крайна сметка се получава така, че на клиентите им се пада вместо да избират по-доброто решение – да решават кое е най-малкото зло в момента. А мобилните оператори междувременно привидно дават вид в медиите, че си ги мерят… покритията и че се конкурират помежду си реално.

  7 коментара за “И все пак на кой му е по-голям(о) покритието?”

  Вашето мнение по темата...