Случайна тема: Безплатни игри от Ubisoft?!
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  AMD Athlon X2 BE-2300
  amd-be-2300-45w.jpg

  Ето, че вече първите представители на новата схема за маркиране на процесорите с марка AMD вече са налични у нас. Става дума за двуядреният енергийно ефективен процесор AMD Athlon X2 BE-2300, който е с две ядра на по 1,9 GHz и с 1MB L2 кеш. На пръв поглед изглежда, че този модел идва да замести спрения от производство Athlon 64 X2 3600+, който между другото вече почти изчезна и от пазара. BE-2300 обаче има максимална консумация от 45W, което е и основното му предимство спрямо наличните към момента на пазара други двуядрени решения на AMD, които започват от 65 вата и продължават нагоре.

  При новия модел прави впечатление и нещо друго, а именно липсата на надписа върху “капачката” на процесора, който бяхме свикнали да виждаме съвсем до скоро – “Assembled in Malaysia”. Той е заменен от “Diffused in Germany” и “Made in China”, което преведено означава, че кристалът е произведен в Германия и в последствие е бил прикрепен към корпуса (сглобен) в Китай.

  Цената на AMD Athlon X2 BE-2300 у нас към момента е от порядъка на 160 лева с ДДС, като освен него има и още една друга интересна алтернатива с по-добри показатели за енергийна ефективност. Става дума за AMD Athlon 64 X2 3800+ с максимална консумация от 35W, които на практика е модела на компанията с най-добри показатели по отношение на консумираната електроенергия към момента. Разбира се става дума отново за двуядрен процесор, с 2GHz работна честота на всяко от ядрата и съответно 1 мегабайт L2 кеш. Цената на 35-ватовия AMD Athlon 64 X2 3800+ е дори малко по-ниска, като тя е от порядъка на 140 лева с включено ДДС.

  Както човек може да се досети, идеята на тези модели с по-добра енергийна ефективност е да се използват основно в компактни мултимедийни конфигурации, предназначени за използване като част от домашния развлекателен център. Ниското им енергопотребление от своя страна ги превръща в особено интересни и за компютърните ентусиасти, заради доста високия възможен потенциал за овърклок… 😉

  Един коментар за “AMD Athlon X2 BE-2300”

  Вашето мнение по темата...