Случайна тема: Този път успях с кафето!
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Intel 965 чипсета без поддръжка на PATA?
  Я да видим къде ще си включите сега DVD записвачката, която със сигурност не е със S-ATA интерфейс или стария PATA диск? Естествено паралелни IDE портове могат да се добавят на 965-базираните дъна, но за целта трябва да се използва допълнителен чип, тъй като поддръжката в чипсета ще липсва.

  Или с други думи платките нa Intel с 965 чипсети най-вероятно няма да имат въобще конектори за PATA устройства, ход който се очакваше още с пускането на 915 чипсета, където беше оставена поддръжката на само един PATA конектор (два канала) за свързване на оптично устройство.

  Естествено партньорите на компанията би трябвало да имат на повечето модели дъна допълнителен чип за PATA поддръжка, най-вече заради оптичните устройства, които все още преобладават с PATA интерфейс. При твърдите дискове SATA устройствата вече доста успешно се налагат, така че там не се очакват сериозни проблеми.

  Друг интересен факт, който може да забави бързото навлизане на новите Conroe процесори на Intel е доста високата цена на първите модели дънни платки използващи 965 чипсети. Вероятно до спадането на цените и появата на бюджетно ориентирани модели ще трябва да почакаме поне още месец след официалното представяне на Conroe (23 юли). Междувременно информация за първите модели дъна с 965 се появяват, но цените започват от порядъка на 150$, което определено не е по джоба на всеки… 😉

  Един коментар за “Intel 965 чипсета без поддръжка на PATA?”

  Вашето мнение по темата...