RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  TrekStor 8GB USB флашче
  Трекстор са немска компания, която твърди, че произвежда повече от продукцията си в Германия… (по-скоро повечето им продукти биват "сглобявани" там, със сигурност не си произвеждат сами флаш чиповте например). Основния бизнес на компанията се състои от MP3 плеъри, USB флаш памети и външни решения за съхранение на данни на база твърди дискове. TrekStor има и някои наистина много интересни продукти, като например 8-гигабайтовата USB флаш памет за която ще стане дума след малко. У нас продуктите на компанията се предлагат от фирма Вали.

  Но да си дойдем на думата и да се върна към 8-гигабайтовото флашче с марка TrekStor и неговия мини-тест… Окомплектовката е стандартна като при повечето USB флаш памети – самото флашче, връзка за носене на врата и къс удължителен USB кабел. Под къс наистина имам в предвид къс кабел, защото той въобще не стига да изнесе USB конектора в предната част на кутията, ако вашата компютърна кутия не разполага с изведени отпред USB конектори…

  8-гигабайтовото флашче на Трекстор е гумиран отстрани корпус и алуминиеви капачета отгоре и отдолу. Ако се чудите защо точно алуминиеви, ами отговора се крие във факта, че при продължително натоварване на флашчето то загрява значително. Идеята на алуминиевия корпус е да действа като един вид радиатор спомагащ за отвеждането на топлината от чиповете, защото при едно пълно запълване на капацитета на устройството с файлове се достига температура на корпуса от над 40 градуса (над 20 минути продължителност на работа в натоварен режим)…

  Като размери самото флашче не е кой знае колко по-голямо от модел с по-малък капацитет, основната разлика е с малко по-широкия корпус на TrekStor, която има за цел да осигури нужното място за повечето на брой флаш чипове (6 или 8 в зависимост от модела по 1GB).

  Цената на 8-гигабайтовия модел е 219 лева без ДДС във Вали, като тук веднага ще се намери някой, който да зададе въпроса къде е уловката с тази ниска цена за такъв обем? Ами уловката, ако може така да се нарече е, че скоростта на четене/запис на флаш паметта не е на нивото на най-бързите модели достъпни на пазара (например Patriot Xporter XT, която е една от най-бързите у нас). Тоест не последно поколение флаш чипове и USB контролер, кат идеята е да се постигне добра комбинация между капацитет и скорост на трансфер и да се запази достъпна крайна цена на продукта…

  Преди да стигна до момента за осигуряваната скорост на трансфер при четене и съответно при запис на файлове, трябва да спомена още един важен факт. До момента ставаше дума за 8-гигабайтово USB флашче, но реалният капацитет на устройството е малко по-различен от 8 гигабайта (правите ли вече паралел с размерите на твърдите дискове?). Реалното свободно място, с която разполага потребителя е около 7,42 GB тъй като капацитетът на паметта е 8 милиарда байта и тъй като от TrekStor явно смятат килобайта по 1000 байта и ето ти 8 гигабайтово флашче (същата история като при производителите на твърди дискове и техния капацитет).

  И сега вече достигаме до момента със скоростите на работа на флашчето. Тестовете, които направих, са при реално използване на флашчето, тоест копиране на различни файлове от и към него с цел определяне на реалната средна скорост на обмен. За целта използвах двата основни типа информация съхранявана най-често върху флашчета, а имено цифрови снимки на брой около 4200 с общ размер от 7,4 гигабайта (за запълване на целия капацитет на устройството), както и няколко на брой големи видеофайлове също с общ размер от 7,4 гигабайта. Резултатите при двата типа файлове естествено се различават заради необходимостта от извършване на повече на брой операции при голям брой малки файлове на фона на няколко по-големи.

  Тест 1 – Работа с няколко големи файла
  Копиране от HDD към флашчето – 24:13 минути; 5,2 MB/s средна скорост на запис
  Копиране от флашчето към HDD – 19:44 Минути; 6,4 MB/s средна скорост на четене

  Тест 2 – Работа с много малки файлове
  Копиране от HDD към флашчето – 34:31 минути; 3,7 MB/s средна скорост на запис
  Копиране от флашчето към HDD – 22:44 Минути; 5,6 MB/s средна скорост на четене

  Ако тези скорости ви се струват доста ниски, то трябва да вземете в предвид факта, че говорим за средна скорост на запис/четене която покрива абсолютно целия капацитет на фалшчето, тоест минава се през 8 различни чипа. Ако работите само с един флаш чип или с други думи ако копирате информация до към 1 гигабайт реалните скорости на четене и запис и в двата случая са с около 1,5 мегабайта по-високи!

  Вашето мнение по темата...