Случайна тема: От кафе към кофеин...
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  И отново разглобявах лаптоп – Dell Lattitude L400 ;)
  Вчера вечерта пак загубих няколко часа в отново разглобяването на лаптоп втора употреба (само преди 3 дни пак с това се занимавах), този път "жертвата" беше Dell Lattitude L400. За разлика от Compaq Armada M300, тук ми направи впечатление доста по-добре реализирания дизайн и по-интелигентното разположение на компонентите, но същевременно забелязах и някои негативни страни.


  Безспорно най-неприятно изненадан бях от реализацията на охлаждането на процесора, който, макар да не грее чак толкова много (Pentium III Mobile на 700 MHz) все пак е добре да се охлажда качествено и ефективно. Оказа се, че първо контактната повърхност между процесора и охладителя е във вид на една недаваща много добър контакт и от двете страни метална термо подложка. За ефективността на контакта с процесора можете да съдите и сами от снимката 😉


  Охлаждането на чипсета също не блести с оригиналност, една алуминиева плочка, отново с метална термо подложка отдолу, лепната върху чипа, като в горната част на плочката би трябвало да се долепва и част от охладителя на процесора… Казвам би трябвало, защото между двете има около милиметър празно пространство, а както знаем въздуха не е особено ефективен топлопроводящ материал на фона на доста други многократно по-добри такива 😛


  Останах и доста приятно изненадан, когато открих високоговорителчето, което служи за озвучаване на лаптопа. Казвам говорителчето, защото то е само едно и е съвсем дребно и съответно аудио изхода е моно, но предвид размерите и възможностите получавания от L400 звук е доста задоволителен като качество.


  Още една приятна изненада беше интерфейсния кабел за връзка на LCD матрицата към дъното в корпуса на лаптопа. За разлика от много други по-стари модели (а и доста от новите) имаме само един единствен кабел, който се използва за предаване на видеоинформацията и за контрол и захранване на инвертора, който от своя стана осигурява тока за подсветката на екрана (за неона служещ за тази цел).


  Като един самоуважаващ се "ненормалник" на тема хардуер естествено не можех да оставя нещата така… изрових набързо ситната водна шкурка (1000, 1500 и 2000), Arctic Silver 5 и Ceramique термопаста и се заех да оптимизирам охладителя.


  Деца не правете това вкъщи! Никога не почиствайте термопаста или други елементи директно с разредител, кореселин или подобна "течност", освен ако наистина не знаете какво правите 😉


  Така изглеждаше охладителя за процесора, след като отлепих термо подложката от него. Както съвсем ясно се вижда, и от горния край тя не дава особено добър контакт, а и самата повърхност е доста груба.


  Естествено след намесата с водната шкурка и известно време търкане плоскостта, опираща в ядрото на процесора доби почти огледален ефект на повърхността. След като приключих с шкурката, почистих с помощта на термопаста и допълнително "полирах" по-фино.

  И още около час по-късно (пак ми отиде вечерта за глупости) лаптопа отново беше сглобен и учудващо, дори работеше без никакви проблеми… 😛 Подобрението в охлаждането се усети веднага, тъй като за 20-тина минути нормална работа корпуса не се беше затоплил все още, а не се чуваше да се използва и охлаждащата перка. Вчера се отказах да оптимизирам още малко охлаждането, подобрявайки контактната повърхност между тялото на охладителя и топлопровода. Именно за тази цел беше предвидена Arctic Silver 5 термопастата, но реших първо да тествам какъв ще е ефектът без нея и чак тогава да я нанеса.

  Още интересни примери как да си оптимизираме лаптопа хардуерно

  Вашето мнение по темата...