RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  DirectX 10 видеокарти…
  Остава само около седмица до официалното появяване на пазара на първите DX10 видеокарти, но някой замислял ли се е какво е положението с поддръжката от страна на софтуера?

  На първо място идва Windows Vista в комбинация с който ще дойде и DirectX 10. Естествено за XP няма да има версия на DX10 поради простата причина, че архитектурния модел на драйверите във Vista е по-различен и съответно от Microsoft нямат планове да преработват версия, която да работи и под XP. Или казано с други думи, реално DirectX 10 поддръжка най-рано през януари 2007 (ако от MS не се забавят отново, като вече има индикации и за поредно отлагане във времето)…

  Междувременно игрите, за който се предполага, че ще разполагат с поддръжка на DX10-съвместим хардуер наброяват десетина заглавия. Факт е, че дори някои от тях вече са излезли на пазара и може да бъдат купени, но с уговорката, че те не разполагат с поддръжка на DX10 хардуер. Такава ще бъде добавена на по-късен етап, по някое време догодина, когато Vista излезе официално и на пазара вече има избор от новото поколение видеокарти.

  Що се отнася до “ексклузивните” игри, които ще изискват задължително DirectX 10 (и съответно ще работят само под Vista), то и за тях има още доста време, като може би сред най-очакваните заглавия е Crysis, за която се говори, че би трябвало да излезе до края на тази година.

  Да се върнем обаче на момента, в който след седмица от Nvidia ще представят първите си DX10 видеоконтролери от висок клас. Това ще бъде доста важно събитие, тъй като очакванията са за нещо наистина сериозно като хардуер, предлагащ още по-висока производителност и нови възможности. Факт е, че към момента възможностите за тестване на този хардуер в DirectX 10 среда и с приложения, които са направени да се възползват пълноценно от мощността на хардуера на практика липсват. Да, има Release Candidate версии на Vista, които може да се използват за тестове, но само до там… ще тестваме Windows Vista с 3D Aero интерфейса ли само?

  Към дадения момент все още липсва дори един единствен софтуер за синтетични DX10 тестове, като същото важи с пълна сила и за липсата на игри с поддръжка за DX10, които да могат да бъдат използвани като база за сравнение. Ясно е, че новият по-бърз хардуер ще доведе до увеличение в производителността дори при настоящите DX9 игри и тестове, но истинското предимство на новата серия видеокарти би следвало да проличи при използване на DX10 възможностите на картите. Това обаче ще можем да го видим явно най-рано догодина, а междувременно ще продължим да тестваме и сравняваме новите топ модели видеокарти с предишните такива от високия клас с помощта на популярните DirectX 9 синтетични тестове и игри…

  Вашето мнение по темата...