RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Dell Lattitude C400 лаптоп
  Поредният втора ръка лаптоп, който минава за "дисекция" през моите ръце 😉

  Напоследък това ми стана почти като хоби, сигурно вече и със затворени очи мога да разглобявам и сглобявам мобилни компютри… За съжаление се оказа, че и този модел на Dell не е особено читаво направен и пак трябваше да се намеся (визирам основно охлаждането на процесора). Причината да го разглобя беше продиктувана от факта, че лаптопа се гасеше сам на почти случаен принцип… няколко часа върти Prime 95 без никакви проблеми, след малко пускам видео и се самоизключва. Оставям го да изстине напълно, пускам, стартирам Prime95 и за по-малко от минута отново се самоизключва… Вярно, че все пак този модел е с Pentium III Mobile процесор на 1,33 GHz, но охлаждането не би трябвало да има особени проблеми да се справя (макар и с перка на максимум обороти). Всъщност се оказа, че съм смятал погрешно и проблемът с охлаждането на L400 (който разглобявах съвсем наскоро) е налице и тук, а именно ужасно некадърната реализация на охладителя! Но все пак да започнем отначало, тъй като C400 модела е доста интересен като изпълнение и възможности…


  Отново имаме магнезиево шаси, което по принцип е по-издръжливо от обикновената пластмаса на надраскване и удари. Всъщност специално на този модел външният вид е в перфектно състояние, дори без една драскотина… нещо, което не мога да кажа за моя Prestigio лаптоп, който е едва на около 7 месеца и пластмасовия му капак вече е прилично понадраскан (а уж го пазя и внимавам).


  В корпуса има интегрирана двойна антена за wireless-а (този модел има mini PCI слот за инсталиране на безжичен контролер), колко е читава антената ще пробвам тези дни, като сложа някакъв контролер в слота.


  В горната част на дъното има един SD-RAM слот, а в долната още един… веднага 2 модула по 256MB PC133 и системата става в отлично състояние. Дизайна на платката не е особено впечатляващ на пръв поглед, да не говорим и колко греещи елементи има 😉


  И тук, както и при L400, екрана използва само един единствен конектор към дъното… доста удобно решение според мен. Обикновено се използва един отделен за видеосигнала, един за захранване на инвертора на подсветката и един за микрофон (тук микрофона се намира в основния корпус).


  Нов 40 GB, 5400 rpm, Samsung диск и два модула от по 256 MB SD-RAM, като допълнение на 1,33 GHz Pentium III Mobile процесор дават възможност на лаптопа да достигне една съвсем задоволителна производителност за съвременен бизнес клас преносим компютър. А да видеото е Intel Extreme Graphics, което също не е никак зле (естествено не става за най-новите 3D игри).


  Удобна клавиатура с интегриран TrackPoint, като същевременно лаптопа разполага и с Touchpad.


  Аудиото (Crystal 4205 или нещо подобно) е изнесено на отделна платка във вид на модул който се включва към дъното, интересно ми е дали не са мислили за възможност за ъпгрейд на аудиото 😛 Естествено озвучаването е моно (само един високоговорител интегриран в корпуса), но пък звука не е никак лош като качество за подобен тип озвучаване.


  Допълнително охлаждане за чипсета и за някои от "захранващите" елементи по платката, като за по-добър контакт с алуминиевата планка са използвани термоподложки. Интересно ми е защо се получава нещо подобно на конденз, но с течност подобна на масло от тези подложки при продължително нагряване.


  Направи ми впечатление, че охладителя на процесора е доста дребен като размери, изцяло алуминиев (включително и топлопровода). Това е и причината при работа на процесора на стандартна честота и при по-голямо натоварване перката да се развърта на максимум (макар да не е никак шумна).


  За подобряване на топлообмена между процесора и охладителя беше използвана някаква черна темопаста, която не ми вдъхна особено доверие. След като я почистих видях, че върху охладителя е залепена метална термоподложка (същата, като при L400, залепена по-същия странен начин). Отново махнах тази подложка, почистих повърхността, полирах леко с фина водна шкурка (2000) и поставих Arctic Ceramique термопаста.

  Естествено след като сглобих наново лаптопа и го пуснах, освен че шасито не загряваше толкова колкото преди, странните самоизключвания на лаптопа се изпариха безследно. Днес цял ден работи без никакви грижи 😉

  3 коментара за “Dell Lattitude C400 лаптоп”

  Вашето мнение по темата...