Случайна тема: FIB - Всяко чудо за 3 дни...
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Различните видове акаунти в PayPal
  paypal-big-logo.png

  Доскоро нямаше особено смисъл човек да си регистрира акаунт в PayPal различен от Personal или с други думи стандартния за лично ползване, тъй като липсваше възможност за получаване на пари в него. От както обаче PayPal добавиха възможност и за получаване на пари с помощта на тяхната система за хора с регистрации от България, нещата се промениха и другите два типа акаунти вече са по-интересни. Какви ограничения и предимства обаче предлага всяка една от трите различни вида регистрации, които можете да си направите в PayPal? Именно на този въпрос ще се опитам да отговоря, поне доколкото той е ясен и за мен,а повярвайте ми от PayPal не случайно не предлагат съвсем подробно обяснение за предимствата и недостатъците…


  PayPal Personal Account

  Базовият тип акаунт е личният, то е предназначен за начинаещи потребители на услугата, които не възнамеряват да използват PayPal за чести и големи парични преводи. Тоест не смятате да правите големи плащания на скъпи продукти или услуги не възнамерявате да получавате големи суми по своята сметка. Именно поради тази причина разполагате само с основната функционалност на системата, като разбира се имате и известни ограничения на сумите с които може да боравите. Става дума за възможността да получавате плащания директно с кредитна или дебитна карта, която за Personal Account потребителите е лимитирана до едва 2 такива транзакции на година. Разбира се, за да може да получавате неограничен брой такива плащания е необходимо да ъпгрейднете своя акаунт към някой от другите два типа. Другото по-сериозно ограничение е свързано с възможността да прехвърляте максимум до 500 евро на ден от получените паrи във вашия Personal Account към сметката на кредитната си карта (теглнте на пари от PayPal). А за съжаление това е единственият начин за момента да получите пристигналите във вашия акаунт пари, тъй като за български потребители все още не се поддържа прехвърляне към банкова сметка. Възможно е да имате и определени месечни ограничения за максимална сума, която може да получите в своята PayPal Personal сметка, както и за максималните суми, които може да превеждате. За да видите валидните за вашия акаунт ограничения е нужно да се логнете в PayPal и от страницата Account Overview да щракнете на линка View Limits. Възможно е да имате ограничение от максимум 500 EUR за получаване на месец, като това ограничение е свързано само с определени видове преводи към вашата сметка. Имайте в предвид, че личните акаунти в PayPal имат забрана за използване като средство за получаване на парични преводи в следствие от продавани от вас стоки, например в сайтове за онлайн търгове като eBay. За да може да използвате вашия PayPal акаунт за продажба на стоки и услуги е необходимо той да бъде Premier/Business Account или да ъпгрейднете (безплатно) своята персонална сметка към някой то тези два други варианта. Трябва да знаете, че от PayPal позволяват да имате и два регистрирани акаунта при тях, но само ако единия е Personal, а втория е Premier/Business Account. Разбира се тези две отделни сметки трябва да се регистрират с различни e-mail адреси и да се използват по предназначение, тоест всички продажби трябва да минават през вашия Premier/Business Account.


  PayPal Premier Account

  Този тип акаунти е предназначен за потребителите, които възнамеряват да продават някакви продукти и/или услуги, но не като фирма, а като физическо лице. При използването на Premier сметка, вие имате достъп до всички типични за стандартния личен акаунт възможности, както и до някои допълнителни услуги. Основното предимство разбира се е възможността да приемате плащания не само от потребители имащи PayPal акаунт, но и от хора, които нямат сметка в системата. Тоест вече можете да приемате плащания с помощта на дебитни (има определени ограничения) и кредитни карти от всеки един притежател на такова средство за разплащане, без да се налага той да се регистрира в системата на PayPal. Всъщност дори може да използвате този тип сметка и като виртуален POS терминал за приемане на плащане с кредитна или дебитна карта директно на място от нейния притежател, който се намира до вас. Естествено няма ограничения на максимален брой плащания, които може да приемете по този начин, като разбира се всеки превод подлежи на определена такса за услугата, която трябва да заплатите на PayPal. Таксите за преводите варират между 1.9% до 3.4% от сумата на превода + ?0.35 EUR, като това се отнася за плащания извършени от жители на Европейския съюз. За плащания от САЩ например таксата е малко по-ниска, като ако превода идва от човек живеещ там от PayPal ще ви удържат такса от 1.9% до 2.9% + $0.30 USD. При използване на PayPal Premier Account по всяко време можете да направите ъпгрейд до Business или да ограничите функционалността и възможностите си, връщайки се към персонална сметка. За да се върнете към използването на Personal Account, даунгрейдвайки своята Premier сметка ще трябва да се свържете с центъра за поддръжка на PayPal.


  PayPal Business Account

  Третият тип акаунти в PayPal е предназначен за фирми, които възнамеряват да разширят своя бизнес, продавайки своите услуги и продукти в интернет. На практика Business Account е почти идентичен на Premier сметката, но с няколко важни особености и допълнения. Става дума най-вече за възможността да се идентифицирате пред вашите клиенти като фирма, за разлика от Premier Account, който позволява извършването на продажби само като физическо лице, но не и като юридическо. Другата важна особеност е възможността за разпределение на ограничен достъп до сметката за отделни потребители, ако например се налага служители в дадена компания да следят получаваните плащания или да се грижат за извършване на определени транзакции. И при Business Account положението с таксите при получаване на пари е идентично на това при Premier сметките, тоест удържаните суми са същите. Ако в даден момент решите, че вече не ви е необходима Business сметка в PayPal имате възможността да я даунгрейднете до Premier или Personal, както и разбира се да я затворите. И макар че от PayPal не насърчават прекратяването на сметки, то по-добре да затворите своя акаунт, ако няма да ви е нужен повече, след което да си създадете нов при наличието на нужда от такъв. Трябва да имате предвид и, че от PayPal дават възможност само за еднократен даунгрейд от Business/Premier Account към Personal, след което ще трябва да затворите акаунта си и да създадете нов. Напомням ви, че имате възможност да използвате и два акаунта едновременно, като единия е личен, а другия може да бъде Business/Premier Account.

  Повече подробности за PayPal и предлаганите от тях услуги можете да намерите тук…

  10 коментара за “Различните видове акаунти в PayPal”

  Вашето мнение по темата...