Случайна тема: Промени в ePay.bg
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  “Рисуване” на изображения върху обикновено CD
  Напоследък доста се говори за технологии като LightScribe и LabelFlash, които дават възможност за "гравиране" на обложка от горната страна на диска (и от долната при LF). За целта обаче са необходими първо специално записващо устройство и второ специални дискове, които да поддържат тази технология. Тук изключение прави LabelFlash технологията на NEC, която дава възможност за запис на изображения и върху обикновени дискове, върху страната където се записват данните. Естествено това се постига с цената на заемане на част или дори целия свободен капацитет за данни на диска.  Първите опити изглеждат доста обещаващо…

  Днес обаче попаднах на един интересен експеримент на Argon, който всъщност обяснява много лесно как от NEC са постигнали "рисуването" на изображения от страната на диска за данни. Просто използват факта, че нулите и единиците (бинарните данни в които се обръща записаната информация на диска) отразяват светлината по различен начин. Или с други думи всяко едно стандартно записващо устройство би могло да се направи да рисува върху тази страна на диска, стига желаното изображение да бъде правилно конвертирано.

  Всъщност автора на този експеримент все още доизчиства кода за конвертиране на изображенията във вид на данни, които да бъдат записани върху CD-R диска, за да се получи изображение, но дори за момента резултатите изглеждат доста обещаващи. Който желае също може да пробва да "прогори" някакво изображение на обикновен диск с обикновена писачка, като за целта автора е предоставил за свободно теглене проектите на MATLAB 7.1 (среда за разработка) които ползва в момента за конвертиране.

  Повече информация за проекта за "рисуване" върху обикновено CD

  Един коментар за ““Рисуване” на изображения върху обикновено CD”

  Вашето мнение по темата...