RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Как да разпознаем Xbox 360 с Jasper чипсет
  xbox-360-console

  Xbox 360 е доста популярно решение за основна гейм конзола, но и първите няколко нейни ревизии се оказаха доста проблеми за потребителите, най-вече заради прегряването на различни компоненти след по-продължително натоварване. В опита си да намалят проблемите с конзолата от Microsoft пуснаха няколко последователни ревизии на системата, включващи различни подобрения, като от съвсем скоро започна да се появява в продажба и най-новата версия с така наречения Jasper чипсет…

  В началото беше Xenon (ноември 2005), първият чипсет на Xbox 360, който използваше графичен и централен процесор произведени по 90 наномера технологичен процес, не поддържаше HDMI и разчиташе на 203W захранващ блок.

  След това (юли 2007) се появи леко подобреният чипсет Zephyr чипсет, основната екстра, при който беше наличието на поддръжка на HDMI интерфейс за връзка към телевизор.

  Едва два месеца по-късно (септември 2007) се появи и първото по-сериозно подобрение в лицето на Falcon чипсета, който вече използваше процесор, произведен по 65 нанометра технологичен процес и съответно с намалено енергопотребление и по-слабо захранване от едва 175W. И макар проблемите с конзолите използващи този чипсет да намаляха, то те далеч не изчезнаха, тъй като един от най-честите виновници за главоболия с конзолите всъщност е видеоконтролера.

  Следващия по ред малък ъпдейт беше под формата на Opus чипсета съвсем наскоро (юни 2008), които всъщност беше доста странен ход от страна на Microsoft. На практика от компанията подменяха старите процесори на най-първите конзоли с новите произведени по 65nm технологичен процес. Тези конзоли обаче останаха без поддръжка на HDMI, просто защото такава липсваше в Xenon чипсета, макар с новия процесор те да дават по-малко проблеми, то такива все още се появяват.

  И тук вече стигаме до най-актуалния чипсет наречен Jasper (октомври 2008), който вече може да се намери тук там в продажба на места, където няма особено залежали Xbox 360 конзоли. Основното при този нов чипсет е наличието на преработен графичен контролер, който също вече е произведен по 65 нанометра производствен процес, нещо, което освен за поредното намаляване в енергопотреблението и топлотоделянето на конзолата би трябвало да доведе и до значително по-малко проблеми с Xbox 360. Разбира се това предстои да се види, но все пак очакванията за този чипсет са доста големи, като ако тепърва обмисляте да се обзаведете с нова Xbox 360 конзола, то е най-добре да търсите модел с Jasper.


  xbox-360-falcon-jasper

  Ако се чудите как може да разпознаете конзола с Jasper, без да се налага да я отворите, то има съвсем лесен начин, който е свързан с понижената консумация и съответно използването на 150W захранващ блок от моделите с новия чипсет. Достатъчно е да погледнете етикета на конзолата или захранващия адаптер, върху който е изписано енергопотреблението и по-специално максималната мощност на 12V захранващата линия. Ако там пише 12,1А (ампера) то това би следвало да е конзола с Jasper чипсет, ако вместо това стойността е 14,2 апмера, то конзолата би следвало да използва предишния Falcon чипсет…

  3 коментара за “Как да разпознаем Xbox 360 с Jasper чипсет”

  Вашето мнение по темата...