RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Microsoft промотира Google през Skype

   15.10.2011 г.

  skype-google-chrome-offer


  Сега, след като Skype официално е собственост на Microsoft изглежда доста забавно, когато видиш, че новия ъпдейт на Skype ти предлага да си инсталираш Google Chrome, а не Internet Explorer например. Дали става дума за наследено споразумение, или финансовия интерес на Microsoft е по-голям в конкретния случай, отколкото да промотират собствения си продукт не е много ясно. Факт е обаче, че след всеки нов ъпдейт Skype става все по-нефункционален, защото удобни възможности, с които тъкмо съм свикнал и постепенно съм оценил като наистина полезни изчезват една по една… а това определено не ме радва и не ме кара да харесвам повече Skype и/или Microsoft, а има точно обратния ефект 😉


  Adobe Creative Suite 5 с интегрирано GPU ускорение за видео

   05.05.2010 г.

  От Adobe още в CS4 загатнаха за плановете си да интегрират по-сериозно ускорение от страна на графичния процесор в продуктите си, но единствено Photoshop CS4 се възползваше от допълнителни възможности. С излизането на CS5 обаче вече и в Premiere има интегрирано видео ускорение, което използва технологията CUDA на Nvidia с цел обработка на видеото докато то бива редактирано в реално време и разбира се ускорена компресия при експортиране на финалния проект във видео файл. Разбира се и за Premiere CS4 имаше допълнителни плъгини, като Divide.Frame GPU Decoder или Elemental Accelerator, но те не винаги сработваха както трябва и толкова добре, колкото потребителя би се надявал… а да не говорим, че имат и по-специфични изисквания и разбира се изискват допълнителна покупка на софтуер. В Premiere CS5 все още има някои неща, които не ме радват безкрайно, като например поддръжката основно на Quadro видеоконтролери от по-висок клас и единствено на GeForce GTX 285 от потребителския клас видеоконтролери за GPU ускорение. Надявам се обаче с помощта на ъпдейт списъка от поддържани графични процесори за ускорение да бъде обновен и поне да бъде добавена поддръжка за новите GeForce GTX 470 или GTX 480, защото те наистина биха могли да осигурят отлични ускорение. Междувременно ако имате някой от поддържаните за GPU ускорение видеоконтролери може да изтеглите 30-дневния тестов пакет CS5 Master Collection пакет и да изпробвате как сработва ускорението в Premiere…

  За да изтеглите тестова версия на пакета Creative Suite 5 Master Collection…


  Тест на Adobe Flash 10.1 Prerelease с Nvidia ION платформа

   17.11.2009 г.

  Днес от Adobe пуснаха новата версия 10.1 на своя Flash плейър, която за момента е в prerelease вариант и е предназначена предимно за уеб разработчици, а не толкова за крайните потребители – последните е добре да изчакат финалната версия. Едно от най-интересните и дългоочаквани нововъведения в новия Flash плейър е наличието на поддръжка за видео ускорение посредством DXVA, в следствие на което видеоконтролера (ако е съвместим) поема основната част от натоварването при гледане на онлайн видео с H.264 компресия. Тази добавка разбира се не е единствената, тъй като в 10.1 има още новости, като например поддръжка за Multitouch интерфейси и жестове, както и други интересни неща.

  Фокусът обаче в конкретния случай е именно наличието на ускорение от видеоконтролера, което на теория работи на всички по-актуални видеоконтролери от ATI, Intel и NVIDIA. На теория, защото единствения Intel интегриран видеоконтролер с нужната поддръжка е 4500HD, като изглежда и той се затруднява в определени ситуации. По отношение на поддръжката от страна на ATI първите резултати не са особено добри, като тук изглежда от NVIDIA са имали по-тясно сътрудничество с Adobe, в следствие, на което драйверите на NVIDIA са по-добре оптимизирани и предоставят по-добри резултати.


  Така или иначе, това, което мен лично ме интересува най-много е доколко NVIDIA ION-базираните неттопи и нетбуци ще могат да се справят безпроблемно с възпроизвеждането на 720p HD видео онлайн, а защо не и със съвсем наскоро обявената поддръжка на 1080p от YouTube. Все пак не трябва да забравяме и факта, че ION платформата се окомплектова с едноядрени или двуядрени Intel Atom процесори, които сами по себе си не са особено бързи и при декодиране единствено от тяхна страна имат трудности дори със 720p видео (едноядрения вариант по-специално). Както можете да видите на видеото по-горе, което спретнах набързо днес, при 720p видео ION-а (Pegatron Cape 7 система с едноядрен Intel Atom с активен HyperThreading – две логически ядра) нямаше особени трудности. Дори с 1080p видео в YouTube фреймрейта се запазва добър, не перфектен, но все пак в рамките на около 20-25 кадъра, което е задоволително. За съжаление при 1080p забелязах един проблем, а именно, че докато върви видеото плейъра не реагира никак бързо на подавани от клавиатурата команди – пауза и връщане в умален прозорец. Това означава, че натоварването му идва малко в повече, макар самото възпроизвеждане да е нормално и видеото да става за гледане – просто ще трябва да изчакате да свърши видеото… А и до излизането на финалната версия на Flash 10.1 вероятно ще имаме и допълнителни подобрения на самия плейър, както и на видео драйверите от страна на NVIDIA (тестовете са с последната бета версия 195.50)… или поне се надяваме на това. А дано и от ATI направят нещо по въпроса с подобряването на поддръжката, за да може ускорението на Flash видеото с H.264 компресия да върви добре и на техния нисък клас видеоконтролери и по-специално тези, които се използват в по-достъпните преносими компютри.

  За да изтеглите Adobe Flash Player 10.1 Prerelease…


  Излезе FRAPS 3.0.0 с интересни нови възможности

   07.11.2009 г.

  fraps-3_0_0-s3d-support

  След известно затишие, ето че имаме нова версия на FRAPS – един много полезен инструмент за тестване на видеокарти, който също може да прави скрийншоти и записва видео от игри. В новата версия 3.0.0 има добавени доста интересни нововъведения, така че определено ако използвате този софтуерен инструмент, а аз лично често разчитам на него, е добре да го ъпдейтнете…

  Във FRAPS 3.0.0 е налична официална поддръжка за Windows 7 и DirectX 11, но най-интересна може би е възможността за запис на стереоскопично 3D видео от игри и други съвместими DirectX 9 (D3D9) приложения. Тоест ако разполагате с Nvidia GeForce 3D Vision или друго стереоскопично решение, което например разчита на драйверите на iZ3D, то вие ще можете да запишете видео във формат, при който кадрите за лявото и дясно око са разположени хоризонтално един до друг. В последствие с помощта на стереоскопичен 3D видеоплейър ще можете да гледате видеото от играта с добавеното усещане за обем. И естествено покрай тази нова екстра очаквам да се появи доста видео в стереоскопичен 3D формат, макар и предимно от игри, тъй като все още филмовото 3D съдържание е сравнително оскъдно. Единственото нещо, което е добре да имате предвид е, че записа на стереоскопично видео с висока резолюция води до още по-голямо натоварване на системата, така че ще ви е нужен много, ама много сериозен хардуер, за да запазите и добър фреймрейт в играта.

  За да изтеглите новата версия на програмата FRAPS 3.0.0…


  Видео от официалната премиера на Windows 7 в България

   22.10.2009 г.

  Първата част от официалното представяне на новата операционна система Windows 7 на Microsoft в България. Събитието се състоя днес, 22-ри октомври, в Модерен Театър в София. Във видеото по-горе се съдържа официалното приветствие на Огнян Киряков, генерален директор на Microsoft България, а съвсем скоро очаквайте да кача и останалите клипове, които заснех по време на събитието…


  Втората част съдържа представяне на някои от новите възможности на операционната система от Станимира Добруджалиева, продуктов мениджър за Windows в Microsoft България, заедно с Иван Андреев от Sony България.


  Третата част съдържа представяне на още някои от нововъведенията в операционната система от Огнян Данчев, директор на ОЕМ сегмента в Microsoft България.


  Четвъртата част съдържа представяне на още новости и жива демонстрация на мултитъч функционалността в Windows 7 от Огнян Данчев, директор на ОЕМ сегмента в Microsoft България и Илия Тошев от HP България.


  Петата последна част съдържа няколко думи за очакваното въздействие на Windows 7, след което следват въпроси и отговори и за финал няколко думи за инициативите на Microsoft в последните дни.

  Не се притеснявайте, дори да сте пропуснали да присъствате на събитието, ще можете да изгледате цялата официална част на представянето на новата ОС, документирана с HD качество, както и по-интересните моменти от демо системите на присъстващите компании партньори на Microsoft в България.