Случайна тема: Все още е рано за Blu-ray и HD DVD
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  За ACTA и актовете на българските политици…

   03.02.2012 г.


  За пореден път нашите мили политици, начело с бат Бойко и гениалните му министри от правителството са готови да продадат свободата на гражданите с цел да угодят на големите частни интереси на редица световни компании (предимно американски), чието лоби е в основата на създаването на търговското споразумение ACTA. Въпросното търговско споразумение има за основна цел борбата с фалшификатите, но съвсем “случайно” в него попада и защитата на правата върху интелектуална собственост, нещо, с което по принцип съм съгласен, а предполагам и всеки един друг автор на някакво съдържание, само че не съм съгласен с начина на прилагане на защитата на тези права във въпросното споразумение. А и всеки един друг здравомислещ човек, който отдавна е загубил вяра в компетентността на нашите политици, би трябвало да се запознае с въпросното търговско споразумение и да може сам да се убеди, че то е изцяло в защита на икономическите интереси на големи международни корпорации с цел “да гарантира равновесие между правата и интересите на съответните носители на права, доставчици на услуги и ползватели”. Бих казал основно да се гарантират интересите на въпросните търговски организации, без оглед на правата на потребителите, защото дори и с най-добрите намерения, когато едно споразумение не предлага ясно дефинирани граници, то отваря много вратички за злоупотреба с правата и личните данни на обикновените хора. А ние сме готови да го подпишем ей така, само да се покажем колко сме добри и примерни в очите на “големите батковци”, нещо, за което на никой от тях не му дреме (за въпросните компании са важни само цифрите), обаче нашите политици са готови са се сложат на всеки.


  Бат Бойко обаче веднага се включи с цел да си направи още малко PR, не че си няма достатъчно, обаче се намеси “за да реши” проблема и пак да е на челно място в новините. Премиера подписал джентълменско споразумение, което няма силата на правен документ, да бяха се разбрали на мъжка дума, щеше да има същия ефект… но тъй като във въпросната организация явно има и дамско присъствие, все пак нито “мъжка дума”, нито “джентълменско споразумение” е политически коректно да се ползва.

  “Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) подписа “джентълменско” споразумение с премиера Бойко Борисов по някои спорни параграфи от международния търговски договор ACTA. Той изразява съгласието си, че България ще ратифицира документа като се заложи резерва, че членовете, които налагат контрол на интернет трафика ще бъдат приложени спрямо сега действащото законодателство в страната, обявиха от АПТИУ по време на пресконференция.” – dnevnik.bg


  Другият голям “борец за свободата и правата на Интернет потребителите” у нас в лицето на медийната звезда Явор Колев, началник на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП пък побърза да успокои потребителите, че: “Абсолютно не са основателни притесненията на хората заради ACTA”. Според мен е искал да каже “абсолютно СА основателни”, но се е объркал нещо, защото за разлика от някои други държави с по-ясно уредено законодателство тук подобни търговски споразумения като ACTA не, само че не затварят дупки и не решават проблеми, ами напротив създават вратички за злоупотреби със служебно положение, нарушаване на лични права, могат да доведат до ограничаване на словото, до цензура, и дори не до подобряване на икономическото състояние на държавата (нещо, което уж е заложено като цел на споразумението), а до до точно обратното задушаване на малкия бизнес от големите международни корпорации.

  За следващият цитат на Явор Колев обаче вече нямам думи и се чувствам лично засегнат и обиден от подобни клевети, да, защото това си е клевета и директна обида от него към всички, които попадат в категорията “така наречените блогъри” и “други младежи”. Може би господин Колев не следи какво пишат въпросните “така наречени блогъри” и за големите телекомуникационни компании, в повечето случаи не става дума за ласкави и благи думи, и то съвсем основателно. А ако пък иска да намекне, че въпросните компании подкупват младите и/или блогърите по някакъв начин, то нека да предостави някакви доказателства, защото за мен това си е чиста проба клевета. Реално именно повечето млади и в частност блогърите, които като цяло са на различни възрасти, са тази част от обществото, която мисли сама и не се връзва на всяка глупост, която някой политик или друг вишестоящ държавен служител им описва като манна небесна. Да, вероятно големите телекомуникационни компании също имат интерес, да си спестят огромните инвестиции в допълнителен хардуер за “следенето” на потребителите. Това обаче обикновените младежи и блогърите слабо ги интересува… и ако господин Колев не знае за това, то явно малко следи блоговете и какво пишат младежите в социалните мрежи, а предвид неговото служебно положение той би следвало да е съвсем наясно с подобни факти.

  “За да бъда докрай откровен трябва да кажа, че тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи, които вероятно ще излязат на улицата без да имат ясна представа за какво става дума, защото не става въпрос за нарушаване на каквито и да е права”, заяви Колев. – dnes.dir.bg


  Искам да напомня, че проблемът с опазването на авторските права у нас, а и в световен мащаб не е от вчера и универсално решение все още не е намерено, но под натиска на корпоративни интереси се приемат подобни споразумения, които реално ограничават свободата на потребителите и водят до пораждане на притеснения за сигурността на личните данни и дори налагане на цензура. Ограничението на достъпа до някакво цифрово съдържание, публикувано под някаква форма в Интернет, което е с неуредени авторски права не само няма да реши проблема, ами ще го задълбочи. Защото затварянето на един “нелегален” торент тракър или друга услуга за споделяне на съдържание е само временна “медийна победа”, след което той бива заместван от няколко нови и по-добри или пък от други алтернативни услуги, които в крайна сметка пораждат по-голям проблем. Всъщност може би това вече са го разбрали и вместо да спират услугите, които предоставят нелицензирано “пиратско” съдържание, вече новата мярка е да се плашат потребителите, като им се ограничават правата и свободите. В крайна сметка не всеки потребител е длъжен да знае дали файлът, който тегли отнякъде, пуснат за свободно разпространение в Интернет е с уредени авторски права или не.

  Вместо да се задълбочава проблема все повече и повече, ограничавайки правата и свободите на потребителите със силови мерки трябва да се мисли в точно обратната посока, а именно да се предложи лесно достъпна и ценово съобразена “легална” алтернатива. Именно поради липсата на достъпни решения у нас процъфтява “пиратството”, просто защото дори да извадиш парите и да ги сложиш на масата няма къде да ги дадеш и да получиш това, което искаш срещу тях. Само че големите корпорации, които си защитават търговските интереси с подобни на ACTA споразумения нямат никакъв интерес към осигуряването на подобни алтернативи, вместо това те искат да насилят потребителя да следват техните остарели и неадекватни на модерната реалност стари порядки и то с помощта на властите. Голяма грешка, но още по-големият проблем е, че явно все още не съзнават че сами продължават активно да се закопават по този начин. Липсата на реална алтернатива е най-големият проблем и който не осъзнава това просто си е заровил главата в пясъка или не му дреме изобщо.

  Към пълният текст на български на споразумението ACTA…


  И нека “Голямото Чупене” да започне сега…

   03.12.2011 г.


  Ето това е идея, която определено ми допада – добър начин човек да се отърве от старата си компютърна периферия, като в същото време да получи съвсем нова такава от Logitech. Аз обаче, като немалък експерт в областта по “чупене на хардуер” по-скоро бих се включил не само с идеи, но направо и с тяхната реализация… 😉

  Повече подробности за “Голямото Чупене” и условията за участие….


  Кампания “Освободи Интернет” – събота 29 октoмври

   24.10.2011 г.

  osvobodi-internet


  Знаеш ли, че на 29 октомври 2011 г. се навършват 42 години, откакто преминават първите пакети данни между Университета на Калифорния и Изследователския институт на Станфорд? Затова и тази дата се смята за началото на Интернет, а днес Интернет вече се е превърнал в начин на живот и символ на едно ново общество и ново поколение.

  С призива “Освободи интернет” група интернет-ентусиасти се обръщат към всички организации, компании и граждани да отворят своите безжични мрежи (WiFi) за свободен достъп на 29 октомври – рождения ден на Интернет. Инициативата цели чрез отварянето на достъпа до интернет през съществуващите WiFi мрежи в населените места в България да се отбележи 42-рата годишнина от създаването на най-значимия комуникационен канал в света и България да бъде превърната в най-голямата Free WiFi зона в Европа… макар и само за един ден.

  Разбира се абсолютно всеки, който подкрепя инициативата, може да остави свободен достъпа до Интернет през своята WiFi мрежа и след тази дата, така че България да се превърне в мястото с най-лесен достъп до глобалната мрежа.

  Повече информация за кампанията “Освободи Интернет” можете да намерите тук…


  M-tel с нескопосана онлайн “кампания” за HTC EVO 3D

   30.08.2011 г.

  htc-evo-3d-smartphone


  Всички ние сме свикнали да виждаме досадни спам коментари в блоговете си, които трябва да чистим, но обикновено този спам е на английски няма нищо общо с темата на съответната статия. Когато обаче коментарите са на български, по темата и звучат тъпо и по-скоро съвсем рекламно, то явно този спам е съвсем целенасочен. И тъй като става дума за анонса на смартфона HTC EVO 3D от M-tel, то няма как човек да не събере 2 и 2 и да му стане ясно, че явно това е онлайн кампания на M-tel да промотират 3D смартфона, който се явява конкурент на LG Optimus 3D P920, наличен у нас от известно време и предлаган ексклузивно от Vivatel. Когато обаче се плаща на някой да “спами” сайтове и форуми с таргетирани послания би следвало това поне да се направи както трябва, за да има истински ефект от цялото нещо, нали?. Изсипването на 10 последователни коментара от по един ред, в рамките на няколко минути, които имат някакво безумно положително послание към съдържанието на поста от десет привидно различни потребителя, но от един IP адрес гарантира почти сигурно нулев ефект, защото най-вероятно тези коментари ще си заминат към кошчето за боклук бързо-бързо.


  Ето и цитати от въпросните коментари:

  – Този телефон е доста по-добър от 3d версията на LG.
  – Леле звучи уникално бих си го купил с удоволствие.
  – Много е стилен, все още се колебая между iPhone и този. 3d функцията много ме блазни.
  – М-тел вкараха белия iPhone, а сега и това HTC, винаги са първи с готините модели.
  – Тарифните планове изглеждат доста добре. А и телефона е готин.
  – Мммм, много добра оферта определено.
  – Телефонът ми харесва. Колко време ще е валидна промоцията ?
  – Телефоните колко напреднаха, вече и 3д правят. Не съм очаквала, че някой ще внесе такава технология в БГ.
  – Братовчд ми има телефона и е мега доволен. Ако се чудите не се колебайте. Страхотен е.
  – Аз съм дърт за тея технологии, но определено изглежда, като нещо от бъдещето, което си заслужава.

  А един единствен смислен коментар по темата би имал доста по-положителен ефект от поредица безумен спам, или поне моето скромно мнение на неспециалист по маркетинг е такова. Но може би моя начин на мислене е прекалено странен и няма нищо общо с българската действителност.

  А ето тук можете да видите и самата тема за HTC EVO 3D с коментарите под нея…


  Сайт посветен на стереоскопичните 3D технологии – Iskam3D.com

   12.07.2011 г.

  iskam3d-website


  Идеята за сайта Iskam3D.com датира отпреди повече от 2 години, но по онова време стереоскопичните 3D технологии тепърва започваха да бележат своя пореден бум на запад, а у нас като че ли все още беше прекалено рано за тях. Затова и този сайт се появява на бял свят чак сега, а вместо него, преди малко повече от две години стартирах 3DVision-Blog.com, точно това, което трябваше да бъде Iskam3D.com, но на английски и за много по-широка англоговоряща аудитория. Но вече е време да осъществя плана и за български специализиран сайт за стереоскопичните 3D технологии, продукти, информация, новини, съвети и всичко друго на тема стерео 3D. Благодарение на 3D Vision Blog-а имах възможност да натрупам много ценен опит, допълнителни познания и много полезна информация на тема 3D, която тепърва възнамерявам да споделя с интересуващите се от 3D и на български език. Все още сайта не съдържа толкова много информация, колкото алтернативата му на английски език, но с течение на времето идеята е Iskam3D да настигне своята алтернатива за англоговорящи.

  Посетете сайта Iskam3D.com за повече информация на тема стерео 3D…