RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  За гаранцията на Sony VAIO преносимите компютри

   03.11.2009 г.

  sony-vaio-laptop

  Покрай темата за едногодишното присъствие на Sony VAIO на българския пазар се породиха въпроси за гаранционното обслужване на лаптопите, затова ето и по-подробно разяснение как точно стоят нещата със сервиза на официално предлаганите у нас модели.

  Сервизът на VAIO е от типа Pickup & Return. Клиентът се свързва с национален телефонен номер за достъп 0700 1 VAIO (0700 1 8246), агентът приел обаждането обслужва клиента, изпраща куриер DHL на адрес посочен от клиента, дефектният компютър се взима от адреса, пътува до сервизния център, ремонтира се и се връща на адреса на клиента. Ремонтът трае приблизително 5 дни в зависимост от натовареността на сервиза към момента, и разбира се всичко това се организира от VAIO и е безплатно за клиента. Самият сервиз не е в България, а в Германия – той обслужва цяла Европа, качеството и типа услуга е са идентични за всички клиенти в Европа, включително и България.


  Безплатно анаглифно 3D stereo изживяване от nVidia

   23.06.2009 г.

  cp-enable-stereoscopic-3d


  Може би малко от вас знаят, че с драйверите за GeForce 3D Vision освен наличие на специализирания режим на работа за шътър очилата на компанията е предвиден и доста читав анаглифен такъв за пресъздаване на усещане за обем. Така че с помощта само на едни евтини хартиени “3D очила” (червен и син филтър) предвидени за анаглифен режим на работа можете да се възползвате от възможността за постигане на по-голяма доза реализъм в игрите. Разбира се резултатът при използване на анаглифния режим не е толкова добър и реалистичен, колкото е при използване на шътър очилата GeForce 3D Vision, но за без пари толкова. Хубавото на анаглифния режим е, че не се нуждае от специалните шътър очила, а може да се използват съвсем евтините анаглифни хартиени такива, като не е необходимо да разполагате и със специализиран монитор с висока честота на опресняване, защото и съвсем обикновен екран ще свърши работа. Единственото изискване е да използвате Windows Vista или Windows 7, просто защото 3D Vision драйверите са налични само за тях и разбира се да разполагате с nVidia-базиран видеоконтролер. Всъщност в последните видеодрайвери версия 186.18 от Nvidia дори са включили и актуална версия на драйверите, необходими за 3D Vision…

  Ето как може да активирате анаглифния режим:
  1. Отворете “Nvidia Control Panel”, без значение дали в Standard или Advanced режим.
  2. Изберете менюто “Stereoscopic 3D” и съответното подменю “Set up stereoscopic 3D”.
  3. Добавете отметка на опцията “Enable stereoscopic 3D” в главния панел на драйверите.
  4. Ще се отвори нов прозорец, за самото конфигуриране на 3D режима, където трябва да изберете Next.
  5. Поставете отметка в полето “Enable 3D Vision Discover” на следващия екран и продължете с натискане на Next.
  6. Ще видите съобщение за това, че не е бил открит съвместим 3D монитор, което е съвсем нормално за случая и отново Next.
  7. Следващата стъпка изисква да си сложите анаглифните очила на очите и да преминете през теста, за да сте сигурни, че всичко е наред.
  8. Следва още един тест, като тук вече се проверява дали наистина виждате обемен образ или нещо в активирането или настройката не се е получило.
  9. За финал е оставена възможността да изберете дали да видите поредица от демонстрационни 3D стерео скрийншоти от актуални заглавия, които осигуряват добро ниво на реализъм 2 обемен режим.
  10. След като приключите с настройката вече сте готови да изпробвате анаглифния режим на работа в някоя игра, за да видите каква реално ще е разликата при наличието на добавеното възприятие за обем.


  medusa-3d-demo-anaglyph


  По подразбиране нивото на дълбочина стандартно е зададено на 15%, като вие може да го променяте динамично дори по време на игра като при използване на анаглифен режим това става само с помощта на съответни клавишни комбинации (тъй като нямате наличен хардуерния инфрачервен предавател от комплекта на 3D Vision очилата). За намаляване на нивото на дълбочина се използва CTRL + F3 а за увеличаване – CTRL + F4, като ако активирате допълнителните клавишни комбинации ще може да се заиграете и с конвергенцията. Активирането и деактивирането на 3D stereo анаглифния режим става с помощта на CTRL + T, като е добре по подразбиране той да не се активира със стартиране на играта, а да бъде включван само при нужда. На този етап вече ще може и сами да забележите какъв е основният недостатък на анаглифния режим, а именно проблеми с цветовото възпроизвеждане (изображението бие на към черно-бяло) заради използването на двата цветни филтъра и самия начин на функциониране на този метод. Така или иначе за съвсем без пари толкова и все пак по-добре от нищо, стига разбира се да имате под ръка анаглифни очила или да може да си набавите бързо и лесно такива, да не говорим, че не е особено сложно и сами д си направите.

  За да изтеглите видеодрайверите за nVidia видеокартата си и 3D Vision…
  Ако не разполагате с 3D монитор, можете да се сдобиете с анаглифни очила от тук…


  Как се изправят изкривени пинове на процесор

   26.09.2008 г.

  Ако случайно изкривите някое друго краче на процесора си (ама вие все още ли използвате процесори с пинове?) има лесен и сравнително безопасен начин да оправите положението. Разбира се трябва да извършвате операцията, показана на видеото по-горе много внимателно, защото като нищо може да счупите/откъснете пина по същия начин, както и ако се опитвате да го оправите с голи ръце. Всъщност дори счупените пинове често могат да бъдат възстановени, но това изисква доста по-опитен потребител с подходящите знания и разбира се необходимите възможности за адекватна реакция… 😉


  Как да си направим сами кръвен тест у дома

   13.04.2008 г.

  blood-test.jpg

  Почти успях да си изпълня вчерашния план за статиите за Opasno.com, като успях да подготвя само една от планираните две статии, но и това е по-добре от нищо. Надявам се новото попълнение, което е на малко по-различна тематика от типичните материали налични досега в сайта да ви е интересно и полезно, като очаквам и вашите отзиви за него. Тоест дали има интерес към подобен тип статии, които не въобще много свързани с компютрите…? 😉

  Към ръководството как сами да проверите кръвната си група в домашни условия…


  Как се “реставрира” счупено краче на чип…

   01.03.2008 г.

  realtek-dremel.jpg

  Да предположим, че ви се наложи да ремонтирате някакъв хардуер, който е пострадал по една или друга причина, като възникналия проблем е във вид на счупено краче на чип. В такива ситуации може да се каже, че дадения продукт е почти прежален и е време за покупка на нов, тъй като алтернативите въобще не са лесни за изпълнение… И тъй като вчера ми се наложи да се справям с подобен проблем, реших че е време да тествам един от алтернативните методи за решаване на проблема, а именно намеса с дремел и поялник. Решението, което изглежда съвсем просто на пръв поглед, в действителност е доста сложно и изисква не малко опит и разбира се наличието на подходящите инструменти, а най-вече и голяма доза търпение и стабилна ръка.

  Разбира се за пръв път ми се налага да използвам дремел за изпилване на част от корпуса на чип, за да мога да открия достатъчно голяма площ от контактните площадки, върху които в последствие трябва да запоя тънки проводници (AWG 30). Естествено започнах с лека тренировка върху ненужни чипове намиращи се върху изгряло дъно, за да мога да съм сигурен в прецизността при изпилването на подходящия чип в последствие, защото тогава няма право на грешки, ако разбира се идеята е нещата да станат както трябва. След няколко опита за разкриване на достатъчно площ на необходимите само няколко писти върху различни чипове, реших да се пробвам да сваля изцяло пластмасовото покритие отгоре на Realtek звуков чип (на снимката по-горе). Изпилването на пластмасата се оказа не толкова трудна задача, тъй като след няколко опита вече бях готов да премина към ремонта на крачетата на конкретния чип, който беше нужно да се обработи с дремела. Важно е да се работи на ниски обороти, да се действа внимателно и много прецизно и половината от процедурата е свършена за около 2 минути пилене на чипа. Разбира се не трябва да пилите корпуса твърде навътре, защото може да засегнете кристала, което е доста опасно – достатъчно е да изпилите около 2-3 милиметра навътре от външния ръб, за да откриете частта от пистите, където ще бъде запоен кабела. Следват още 2-3 минути поене на тънкия кабел към показалите се писти на чипа и на платката, тестване с мултицет и ако всичко е наред покриване с топъл силикон и ремонтът е готов…

  Разбира се не бих искал да ми се налага да правя нещо подобно по няколко пъти на ден, но пък и придобития опит е важно нещо, тъй като винаги може да се наложи да бъде приложен на практика … 😉