Случайна тема: IDF Spring 2006 - Ден 1
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Безплатно анаглифно 3D stereo изживяване от nVidia
  cp-enable-stereoscopic-3d


  Може би малко от вас знаят, че с драйверите за GeForce 3D Vision освен наличие на специализирания режим на работа за шътър очилата на компанията е предвиден и доста читав анаглифен такъв за пресъздаване на усещане за обем. Така че с помощта само на едни евтини хартиени “3D очила” (червен и син филтър) предвидени за анаглифен режим на работа можете да се възползвате от възможността за постигане на по-голяма доза реализъм в игрите. Разбира се резултатът при използване на анаглифния режим не е толкова добър и реалистичен, колкото е при използване на шътър очилата GeForce 3D Vision, но за без пари толкова. Хубавото на анаглифния режим е, че не се нуждае от специалните шътър очила, а може да се използват съвсем евтините анаглифни хартиени такива, като не е необходимо да разполагате и със специализиран монитор с висока честота на опресняване, защото и съвсем обикновен екран ще свърши работа. Единственото изискване е да използвате Windows Vista или Windows 7, просто защото 3D Vision драйверите са налични само за тях и разбира се да разполагате с nVidia-базиран видеоконтролер. Всъщност в последните видеодрайвери версия 186.18 от Nvidia дори са включили и актуална версия на драйверите, необходими за 3D Vision…

  Ето как може да активирате анаглифния режим:
  1. Отворете “Nvidia Control Panel”, без значение дали в Standard или Advanced режим.
  2. Изберете менюто “Stereoscopic 3D” и съответното подменю “Set up stereoscopic 3D”.
  3. Добавете отметка на опцията “Enable stereoscopic 3D” в главния панел на драйверите.
  4. Ще се отвори нов прозорец, за самото конфигуриране на 3D режима, където трябва да изберете Next.
  5. Поставете отметка в полето “Enable 3D Vision Discover” на следващия екран и продължете с натискане на Next.
  6. Ще видите съобщение за това, че не е бил открит съвместим 3D монитор, което е съвсем нормално за случая и отново Next.
  7. Следващата стъпка изисква да си сложите анаглифните очила на очите и да преминете през теста, за да сте сигурни, че всичко е наред.
  8. Следва още един тест, като тук вече се проверява дали наистина виждате обемен образ или нещо в активирането или настройката не се е получило.
  9. За финал е оставена възможността да изберете дали да видите поредица от демонстрационни 3D стерео скрийншоти от актуални заглавия, които осигуряват добро ниво на реализъм 2 обемен режим.
  10. След като приключите с настройката вече сте готови да изпробвате анаглифния режим на работа в някоя игра, за да видите каква реално ще е разликата при наличието на добавеното възприятие за обем.


  medusa-3d-demo-anaglyph


  По подразбиране нивото на дълбочина стандартно е зададено на 15%, като вие може да го променяте динамично дори по време на игра като при използване на анаглифен режим това става само с помощта на съответни клавишни комбинации (тъй като нямате наличен хардуерния инфрачервен предавател от комплекта на 3D Vision очилата). За намаляване на нивото на дълбочина се използва CTRL + F3 а за увеличаване – CTRL + F4, като ако активирате допълнителните клавишни комбинации ще може да се заиграете и с конвергенцията. Активирането и деактивирането на 3D stereo анаглифния режим става с помощта на CTRL + T, като е добре по подразбиране той да не се активира със стартиране на играта, а да бъде включван само при нужда. На този етап вече ще може и сами да забележите какъв е основният недостатък на анаглифния режим, а именно проблеми с цветовото възпроизвеждане (изображението бие на към черно-бяло) заради използването на двата цветни филтъра и самия начин на функциониране на този метод. Така или иначе за съвсем без пари толкова и все пак по-добре от нищо, стига разбира се да имате под ръка анаглифни очила или да може да си набавите бързо и лесно такива, да не говорим, че не е особено сложно и сами д си направите.

  За да изтеглите видеодрайверите за nVidia видеокартата си и 3D Vision…
  Ако не разполагате с 3D монитор, можете да се сдобиете с анаглифни очила от тук…

  3 коментара за “Безплатно анаглифно 3D stereo изживяване от nVidia”

  Вашето мнение по темата...