Случайна тема: 8GB OCZ Throttle eSATA Flash Drive
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Бърз преглед на Galaxy GeForce 210 видеоконтролер
  galaxy-210-1

  Някак си напоследък всички са си насочили вниманието към високия клас видеоконтролери на ATI и като че ли никой не се интересува особено какво ново и интересно се случва в ниския клас. Неотдавна от Nvidia започнаха да доставят първите си графични чипове от нисък клас, произведени по 40-нанометрова технология, които, макар да не са от особен интерес за геймърите, все пак си имат своите сфери на приложения. Моя личен интерес беше привлечен от едно от предложенията на база на GeForce 210 и по-специално Galaxy GeForce 210 видеоконтролерите налични в Мост Компютърс.

  galaxy-210-2

  Както вече стана дума, ще говоря за видеокарта от нисък клас, но не това е основното. Това, което привлече вниманието ми към, този модел беше факта, че платката е нископрофилна и самата карта идва с допълнителни нископрофилни планки. Тук някои хора може би вече се досещат накъде бия, а за тези, които не се досещат – нископрофилната GeForce 210 видеокарта е чудесно решение за компактно видео PC. И макар изчислителната мощ на този чип да не е особено голяма, то той може да осигури напълно достатъчно базово 3D и разбира се възможност за декодиране на HD видео в реално време със слаб процесор или използване за други приложения с поддръжка на CUDA технологията например.

  galaxy-210-3

  Galaxy GeForce 210 разполага с три видеоизхода – DSUB15, HDMI и DVI, като разбира се вие не можете да използвате повече от два от тях едновременно. А при използване на нископрофилна планка може да отстраните напълно DSUB конектора, тъй като той може да бъде откачен от платката лесно. А като говорим за HDMI и използване на видеокартата за видео PC е добре да стане дума за това, че при платките с 40-нанометрови чипове на Nvidia вече имаме и интегрирано решение за подаване на звук през HDMI изхода.

  galaxy-210-4

  Няма как да мина и без един бърз поглед под охладителя на видеокартата, който може би се оказа единственото по-слабо място на конкретния модел видеоконтролер. Охлаждането е отлично, при все че и конкретния графичен чип по 40nm процес не използва и особено много електроенергия. Става дума за това, че вентилатора е малко по-шумен отколкото човек би очаквал за видеокарта, която ще бъде поставена във видео PC. Не че и за това няма решение, но можеше фабрично перката да е по-тиха… но да се върнем на това, какво има под охлаждането…

  galaxy-210-gpu-z

  40-нанометрв GT218-базиран графичен чип, ревизия A2, съдържащ скромния брой от около 260 милиона транзистора, оборудвани са с по 16 поточни процесора и поддържат DirectX 10.1. Работната честота на GPU-то е 589 MHz, а на шейдърите 1402 MHz. Паметта е 512 MB, 64-битова шина, Samsung чипове DDR2 с работна честота от 800 MHz.

  galaxy-210-5

  За финал остава само да се избере подходящо дъно и кутия, например в mATX или mini-ITX формат, които могат да поемат и допълнителната нископрофилна видеокарта. И макар избора тук да не е толкова голям, все още (поне не и на нашия пазар), то не липсват интересни предложения. За финал само ще спомена резултата от 3DMark 2006 от близо 2000 точки, който осигурява този графичен чип с двуядрен процесор е нормален, но не очаквайте тази видеокарта да е подходящо решение и за игри. Цената на Galaxy GeForce 210 видеокартата е от порядъка на 75 лева към момента, което е нормално за видеоконтролер от такъв по-нисък клас…

  5 коментара за “Бърз преглед на Galaxy GeForce 210 видеоконтролер”

  Вашето мнение по темата...