Случайна тема: GeForce 7300 GS Ексклузивен Тест
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Тест на Adobe Flash 10.1 Prerelease с Nvidia ION платформа
  Днес от Adobe пуснаха новата версия 10.1 на своя Flash плейър, която за момента е в prerelease вариант и е предназначена предимно за уеб разработчици, а не толкова за крайните потребители – последните е добре да изчакат финалната версия. Едно от най-интересните и дългоочаквани нововъведения в новия Flash плейър е наличието на поддръжка за видео ускорение посредством DXVA, в следствие на което видеоконтролера (ако е съвместим) поема основната част от натоварването при гледане на онлайн видео с H.264 компресия. Тази добавка разбира се не е единствената, тъй като в 10.1 има още новости, като например поддръжка за Multitouch интерфейси и жестове, както и други интересни неща.

  Фокусът обаче в конкретния случай е именно наличието на ускорение от видеоконтролера, което на теория работи на всички по-актуални видеоконтролери от ATI, Intel и NVIDIA. На теория, защото единствения Intel интегриран видеоконтролер с нужната поддръжка е 4500HD, като изглежда и той се затруднява в определени ситуации. По отношение на поддръжката от страна на ATI първите резултати не са особено добри, като тук изглежда от NVIDIA са имали по-тясно сътрудничество с Adobe, в следствие, на което драйверите на NVIDIA са по-добре оптимизирани и предоставят по-добри резултати.


  Така или иначе, това, което мен лично ме интересува най-много е доколко NVIDIA ION-базираните неттопи и нетбуци ще могат да се справят безпроблемно с възпроизвеждането на 720p HD видео онлайн, а защо не и със съвсем наскоро обявената поддръжка на 1080p от YouTube. Все пак не трябва да забравяме и факта, че ION платформата се окомплектова с едноядрени или двуядрени Intel Atom процесори, които сами по себе си не са особено бързи и при декодиране единствено от тяхна страна имат трудности дори със 720p видео (едноядрения вариант по-специално). Както можете да видите на видеото по-горе, което спретнах набързо днес, при 720p видео ION-а (Pegatron Cape 7 система с едноядрен Intel Atom с активен HyperThreading – две логически ядра) нямаше особени трудности. Дори с 1080p видео в YouTube фреймрейта се запазва добър, не перфектен, но все пак в рамките на около 20-25 кадъра, което е задоволително. За съжаление при 1080p забелязах един проблем, а именно, че докато върви видеото плейъра не реагира никак бързо на подавани от клавиатурата команди – пауза и връщане в умален прозорец. Това означава, че натоварването му идва малко в повече, макар самото възпроизвеждане да е нормално и видеото да става за гледане – просто ще трябва да изчакате да свърши видеото… А и до излизането на финалната версия на Flash 10.1 вероятно ще имаме и допълнителни подобрения на самия плейър, както и на видео драйверите от страна на NVIDIA (тестовете са с последната бета версия 195.50)… или поне се надяваме на това. А дано и от ATI направят нещо по въпроса с подобряването на поддръжката, за да може ускорението на Flash видеото с H.264 компресия да върви добре и на техния нисък клас видеоконтролери и по-специално тези, които се използват в по-достъпните преносими компютри.

  За да изтеглите Adobe Flash Player 10.1 Prerelease…

  6 коментара за “Тест на Adobe Flash 10.1 Prerelease с Nvidia ION платформа”

  Вашето мнение по темата...