RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Режимът 3D Sweep Panorama във фотоапаратите на Sony
  sony-alpha-cameras


  Sony е една от водещите компании, която през тази година поставя доста силен акцент върху 3D технологиите и съответно интеграцията на поддръжка за създаване и възпроизвеждане на стереоскопично 3D съдържание. Започвайки от телевизорите Bravia 3D на компанията, следвани от цял набор от периферия с 3D възможности, която да може да се възползва от тях – Blu-ray 3D плейъри, игровата конзола PS3 и не на последно място част от цифровите фотоапарати на Sony. Тук ще стане дума именно за фотоапаратите на Sony, макар от компанията все още да не предлагат истински 3D фотоапарат, които да използва два отделни сензора за едновременно заснемане на обект или сцена триизмерно. Инженерите на Sony обаче са измислили един доста интересен и полезен режи наречен 3D Sweep Panorama, които позволява заснемането на триизмерни изображения с много от актуалните нормални двуизмерни модели цифрови фотоапарати. Моделите, които поддържат тази функция за триизмерна фотография към момента са следните: Sony CyberShot WX5 и TX9, Sony Alpha NEX-3 и NEX-5, Sony Alpha 33 и Alpha 55, Sony Alpha 560 и Alpha 580.


  3d-sweep-panorama-1


  Нека обаче да погледнем какво по-точно представлява този режим наречен 3D Sweep Panorama и защо той е интересен, особено за притежателите на Sony Alpha NEX-3 и NEX-5, които го получиха като бонус под формата на ъпгрейд на системния фирмуер. На практика това е режим, при който потребителя прави бърза поредица от снимки, придвижвайки апарата бавно в хоризонтална посока, сякаш се заснема нормална панорама. В последствие самия апарат сглобява снимките в триизмерна панорама автоматично, като тази панорама може да бъде прегледана в 2D режим на самия апарат или в 3D режим ако го свържете посредством HDMI към 3D телевизор (от скоро и през PS3 с помощта на приложението PlayMemories). Движението задължително трябва да е в хоризонтална посока, наляво или надясно, в зависимост от избора на потребителя, тъй като принципa на създаване на усещането за обем в снимката е на база на ефекта на Пулфрих. Сигурно понякога ви се е случвало да получавате усещане за дълбочина на обекти докато гледате някой филм и камерата, показваща дадена статична сцена се придвижва бавно, добавяйки от една страна динамика, а от друга именно благодарение на ефекта на Пулфрих и усещане за обем в сцената. Точно поради тази причина често можете да забележите използването на подобни похвати в двуизмерните филми, които да се възползват от особеностите на човешкото зрение, за да пресъздадат усещане за по-голям реализъм. А инженерите на Sony просто са се възползвали от този базов принцип, за да могат да предоставят възможност на потребителите да правят триизмерни снимки с нормален апарат, поне докато са готови с истински 3D модел.

  От Sony обаче са направили една много сериозна грешка и тя се крие в името, което са избрали за тази функция, тъй като то е доста подвеждащо – 3D Sweep Panorama. От една страна е съвсем логично просто да добавят 3D към вече наличната функция Sweep Panorama за създаване на двуизмерни панорами от апаратите на компанията. Именно това е била и идеята на Sony, избирайки това име, но то подвежда потребителя, че става дума само за заснемане на триизмерни панорами, но не и за създаване на да кажем нормални триизмерни снимки на обекти. Заблуда, която установих, че не само се шири сред масовите потребители, които са чули за тази функция и дори са имали възможност да я пробват, но и сред доста служители на Sony, които изглежда дори не подозират за наличието на възможността за използване на този режим за създаване на триизмерни фотографии, а не само на широкоформатни 3D панорами. За мен е съвсем логично след като даден принцип може да се използва за създаването на 3D панорама, съставена от голяма поредица от снимки, тази процедура да се опрости до заснемането на по-малък брой фотографии (3-4 са повече то достатъчни) по същия метод и съответно сглобяването им не в панорама, а в обикновена снимка, която вече може да съдържа и известна информация за обем на различни обекти в нея. Оказва се, че не само може (постарах се да проверя идеята с нормален апарат, който не поддържа функцията 3D Sweep Panorama) да бъде реализирана тази функция, но от Sony дори са я направили достъпна в гореспоменатите модели, както казах обаче изглежда цари масово неведение за нейното съществуване… съвсем изненадващо за мен. Донякъде това объркване може да се обясни с подвеждащото име на функцията, а от друга страна с факта, че за да се премине в режим на създаване на 3D снимка, а не панорама трябва просто да се избере съотношение “16:9”, вместо “Normal” или “Wide” в менюто “Image Size” на апарата, тъй като другите два режима са за широкоформатни панорамни снимки. При режим “16:9” се генерира триизмерна фотография с резолюция 1920×1080 пиксела (2Mp), която е идеална за пълноформатен преглед върху целия екран на 3D телевизор, за разлика от панорамните режими, при които е необходимо придвижването на панорамата хоризонтално по екрана, за да се види с пълната си резолюция, а не само като малка лента в центъра на екрана, когато бъде визуализирана цялата на екрана на телевизора.


  3d-sweep-panorama-2


  И тъй като през този уикенд по време на Sony DigiSchool имах възможност да изпробвам различните модели фотоапарати на Sony и как те се справят с режима на заснемане на триизмерни изображения и панорами, то вече мога да направя и известно сравнение на получения резултат като качество и усещане за обем спрямо заснемането на изображения с истински триизмерен фотоапарат и по-точно Fujifilm Real 3D W1. Съвсем очаквано, предвид, че се разчита на ефекта на Пулфрих, получените триизмерни фотографии с помощта на режима 3D Sweep Panorama са малко “по-плоски” – липсва достатъчно информация за дълбочината на някои обекти. Разбира се тук много зависи как и какво точно снимате в 3D с помощта на този режим наличен в апаратите на Sony, като с известна практика все пак ще можете да постигнете доста добри резултати. Режимът 3D Sweep Panorama идва и със своите недостатъци, като например фактът, че не е подходящ за заснемане на движещи се обекти, тъй като заснемането на поредицата от снимки изисква известно време, а не става мигновено. Затова ако в сцената попадне движещ се обект, особено ако той не е в далечината е възможно той да бъде “разпокъсан” в получената фотография и да създаде странно изглеждащ и неприятен артефакт при преглеждането на снимката на 3D телевизор. Друга особеност на този режим на снимане в 3D е, че той не е подходящ за заснемане на особено близки обекти, поне що се отнася до панорамните снимки, при “16:9” режим няма толкова изразен проблем. От друга страна обаче ако снимате нещо, което е на твърде голямо разстояние от вас е възможно ефектът на дълбочина на снимките да е съвсем минимален и дори не е изключено да липсва. За оптимални резултати е добре да композирате така снимката или панорамата че на нея да има градация на сцената в далечината, тъй като тогава обемът във фотографията ще бъде наистина добре изразен. Това, което може би донякъде ще липсва на по-капризните фотографи при използване на функцията 3D Sweep Panorama е ограничението в доста от настройките на заснемане, което пък от друга страна е добре дошло за нормалните потребители, които няма да бъдат объркани и ще се наслаждават на лесния процес на снимане.

  Връщайки се към сравнението с апарата на Fujifilm, то определено може да се каже, че Real 3D W1 има по-сериозни възможности и се справя по-добре както при автоматичен, така и при ръчен контрол по време на направа на триизмерни снимки. Наличието на автостереоскопичен екран за преглед в реално време и възможност за настройка на отместването между изображенията за лявото и дясно око преди направата на самата снимка са ценен помощник. Разбира се при добра нагласа спрямо сцената и правилна настройка на апарата, получените от триизмерния апарат на Fujifilm снимки могат да предложат доста по-впечатляващо усещане за обем. Не си мислете, обаче че решението на Fujifilm е напълно безпроблемно и няма определени особености, включително и фактът, че за да може човек да го използва добре е необходимо запознаване поне с основните принципи на стерео 3D фотографията, докато при решението на Sony не е необходимо човек да знае каквото и да е по темата, за да може да използва режима 3D Sweep Panorama. Другият недостатък, който за мен е особено дразнещ при Fujifilm Real 3D W1, е наличието на твърде много цифров шум в получените триизмерни фотографии… дори при ISO 100 и висока степен на осветеност шум има, а какво остава при използването на по-голяма светлочувствителност и снимане при слаба осветеност. Безспорното предимство обаче, което няма как да бъде лесно симулирано от Sony е възможността за заснемане на триизмерни видеоклипове с помощта на Fujifilm Real 3D W1. Нищо обаче не би попречило на инженерите от Sony да интегрират и функция за автоматично конвертиране на заснетото двуизмерно видео с висока резолюция към 3D, стига разбира се да си поставят подобна цел. Така или иначе принципите за бърза и не толкова впечатляваща конверсия от 2D видео към 3D такова до голяма степен също се базират на ефекта на Пулфрих…

  Повече за шума в тризимерните снимки на Fujifilm Real 3D W1…
  И един полезен безплатен софтуер за боравене с 3D фотографии – StereoPhoto Maker…

  Един коментар за “Режимът 3D Sweep Panorama във фотоапаратите на Sony”

  Вашето мнение по темата...