Случайна тема: Universal Binary софтуер за MAC
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  “Цифрова телевизия от Vivacom с перфектна картина и звук”, дали?
  vivacom-tv-promo

  Ако не ви е омръзнало от безумни реклами, които ви предлагат нещо супер яко, много качествено и направо за без пари, то явно не гледате телевизия и не се занимавате въобще с други медии, където ви облъчват с реклами. Напоследък у нас е модерно да ни заливат с предложения за евтини услуги със съмнително качество, но за сметка на това с дългосрочен обвързващ договор, който, ако може да комбинира повече от една услуга в едно е още по-добре, защото шанса да се откажете, за да не загубите някоя от другите услуги е значително по-малък. Пореден пример за това е рекламата на Vivacom, която предлага “цифрова телевизия с перфектна картина и звук” или поне така изглежда до момента, в който не се зачетете какво точно получавате…

  4.90 лева на месец промо цена за първите 3/6 месеца, в зависимост от това дали сключите едногодишен или двугодишен договор, като след това месечната такса става два пъти по-голяма. И срещу това получавате услуга, чиито подбор на канали е доста безсмислен, предлагащ предимно не особено качествена локална продукция, с не кой знае какво разнообразие на гледаемите тематични канали. Но пък получавате безплатно оборудването, а не е като да трябва да платите 140 лева за него и да плащате пълната месечна такса за безсрочен договор като останалите балъци, нали? Другите два по-скъпи плана предлагат малко по-разумен подбор на канали, но за разнообразието за определени тематики пак има какво още да се желае.

  Но да се върнем към оборудването, което представлява: 60 см сателитна антена, приемник за сателитна телевизия STB (Set-Top-Box) и смарткарта за оторизация… напълно стандартно изпълнение. Зачитайки се обаче по-обстойно за подробностите около приемника идва и изненадата (за някои хора), а именно:

  Приемникът се отличава с компактен дизайн, поддържа MPEG-2, MPEG-4 SD видео формати, AAC аудио кодиране, DVB-S и DVB-S2 стандарти. Излъчваният от VIVACOM сигнал е с MPEG-4 кодиране на видеото и HE AAC кодиране на аудиото, което осигурява отлично качество на картината и звука. Размерът на стандартна телевизионна резолюция е 720×576 и 4:3 и 16:9 формат на картината. Приемникът има външно захранване и RCA и SCART изходи.

  SD резолюция с аналогови видео изходи под формата на стандартен чинч или SCART, тоест цифровия сигнал стига до приемника може би с добро качество, но от там нататък се предава по аналогов път с уж добро качество към телевизора и това, което виждате на самия телевизор вече не е висококачествен цифров сигнал. Може би за немалко хора това е напълно достатъчно, при положение че още ползват стария си CRT телевизор отпреди 10-20 години, но за всички излъгали се да минат към по-актуални HD телевизори в общия случай подобни изпълнения изглеждат странно… или поне би трябвало.

  Всъщност какво може да очаква човек от една масова услуга, която се опитват едва ли не да му наложат като необходима? Няма нищо лошо да има достъпни (евтини) услуги за масовия потребител, лошото идва тогава, когато хората, които искат нещо по-добро и качествено и са склонни да си платят нормалната цена за такава услуга не могат да я получат. Лошо е, когато реално няма избор, когато всичко е сложено под един знаменател и някои се опитва да излъже колкото се може повече балъци с ниската си цена, а не с качествена услуга и като разнообразие на съдържание и буквално като качество на предлаганото съдържание. Тук разбира се може да се добави и че качественото не е непременно задължително да бъде скъпо, но масовите разбирания явно са други… просто имаме още много да наваксваме. Защото, ако не се закачите на “далаверата” с най-евтиното предложение, което за нищо не става, то поне може да се хванете на що-годе ставащите предложения, които обаче вече не са толкова атрактивни ценово, особено в дългосрочен план. Не е задължително да се прави опит да бъде впечатлен потребителя с големи цифри, които обаче се обръщат в 10:1 съотношение на заслужаващи си неща, вместо да се предложат по-малко неща, но те наистина да са качествени и да си заслужават… макар, че пакет със 100 порно канала например може да се превърне в незабавен и невероятен хит у нас 😉

  8 коментара за ““Цифрова телевизия от Vivacom с перфектна картина и звук”, дали?”

  Вашето мнение по темата...