Случайна тема: Нов firmware ъпдейт за Nintendo Wii
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  За ACTA и актовете на българските политици…

  За пореден път нашите мили политици, начело с бат Бойко и гениалните му министри от правителството са готови да продадат свободата на гражданите с цел да угодят на големите частни интереси на редица световни компании (предимно американски), чието лоби е в основата на създаването на търговското споразумение ACTA. Въпросното търговско споразумение има за основна цел борбата с фалшификатите, но съвсем “случайно” в него попада и защитата на правата върху интелектуална собственост, нещо, с което по принцип съм съгласен, а предполагам и всеки един друг автор на някакво съдържание, само че не съм съгласен с начина на прилагане на защитата на тези права във въпросното споразумение. А и всеки един друг здравомислещ човек, който отдавна е загубил вяра в компетентността на нашите политици, би трябвало да се запознае с въпросното търговско споразумение и да може сам да се убеди, че то е изцяло в защита на икономическите интереси на големи международни корпорации с цел “да гарантира равновесие между правата и интересите на съответните носители на права, доставчици на услуги и ползватели”. Бих казал основно да се гарантират интересите на въпросните търговски организации, без оглед на правата на потребителите, защото дори и с най-добрите намерения, когато едно споразумение не предлага ясно дефинирани граници, то отваря много вратички за злоупотреба с правата и личните данни на обикновените хора. А ние сме готови да го подпишем ей така, само да се покажем колко сме добри и примерни в очите на “големите батковци”, нещо, за което на никой от тях не му дреме (за въпросните компании са важни само цифрите), обаче нашите политици са готови са се сложат на всеки.


  Бат Бойко обаче веднага се включи с цел да си направи още малко PR, не че си няма достатъчно, обаче се намеси “за да реши” проблема и пак да е на челно място в новините. Премиера подписал джентълменско споразумение, което няма силата на правен документ, да бяха се разбрали на мъжка дума, щеше да има същия ефект… но тъй като във въпросната организация явно има и дамско присъствие, все пак нито “мъжка дума”, нито “джентълменско споразумение” е политически коректно да се ползва.

  “Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) подписа “джентълменско” споразумение с премиера Бойко Борисов по някои спорни параграфи от международния търговски договор ACTA. Той изразява съгласието си, че България ще ратифицира документа като се заложи резерва, че членовете, които налагат контрол на интернет трафика ще бъдат приложени спрямо сега действащото законодателство в страната, обявиха от АПТИУ по време на пресконференция.” – dnevnik.bg


  Другият голям “борец за свободата и правата на Интернет потребителите” у нас в лицето на медийната звезда Явор Колев, началник на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП пък побърза да успокои потребителите, че: “Абсолютно не са основателни притесненията на хората заради ACTA”. Според мен е искал да каже “абсолютно СА основателни”, но се е объркал нещо, защото за разлика от някои други държави с по-ясно уредено законодателство тук подобни търговски споразумения като ACTA не, само че не затварят дупки и не решават проблеми, ами напротив създават вратички за злоупотреби със служебно положение, нарушаване на лични права, могат да доведат до ограничаване на словото, до цензура, и дори не до подобряване на икономическото състояние на държавата (нещо, което уж е заложено като цел на споразумението), а до до точно обратното задушаване на малкия бизнес от големите международни корпорации.

  За следващият цитат на Явор Колев обаче вече нямам думи и се чувствам лично засегнат и обиден от подобни клевети, да, защото това си е клевета и директна обида от него към всички, които попадат в категорията “така наречените блогъри” и “други младежи”. Може би господин Колев не следи какво пишат въпросните “така наречени блогъри” и за големите телекомуникационни компании, в повечето случаи не става дума за ласкави и благи думи, и то съвсем основателно. А ако пък иска да намекне, че въпросните компании подкупват младите и/или блогърите по някакъв начин, то нека да предостави някакви доказателства, защото за мен това си е чиста проба клевета. Реално именно повечето млади и в частност блогърите, които като цяло са на различни възрасти, са тази част от обществото, която мисли сама и не се връзва на всяка глупост, която някой политик или друг вишестоящ държавен служител им описва като манна небесна. Да, вероятно големите телекомуникационни компании също имат интерес, да си спестят огромните инвестиции в допълнителен хардуер за “следенето” на потребителите. Това обаче обикновените младежи и блогърите слабо ги интересува… и ако господин Колев не знае за това, то явно малко следи блоговете и какво пишат младежите в социалните мрежи, а предвид неговото служебно положение той би следвало да е съвсем наясно с подобни факти.

  “За да бъда докрай откровен трябва да кажа, че тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи, които вероятно ще излязат на улицата без да имат ясна представа за какво става дума, защото не става въпрос за нарушаване на каквито и да е права”, заяви Колев. – dnes.dir.bg


  Искам да напомня, че проблемът с опазването на авторските права у нас, а и в световен мащаб не е от вчера и универсално решение все още не е намерено, но под натиска на корпоративни интереси се приемат подобни споразумения, които реално ограничават свободата на потребителите и водят до пораждане на притеснения за сигурността на личните данни и дори налагане на цензура. Ограничението на достъпа до някакво цифрово съдържание, публикувано под някаква форма в Интернет, което е с неуредени авторски права не само няма да реши проблема, ами ще го задълбочи. Защото затварянето на един “нелегален” торент тракър или друга услуга за споделяне на съдържание е само временна “медийна победа”, след което той бива заместван от няколко нови и по-добри или пък от други алтернативни услуги, които в крайна сметка пораждат по-голям проблем. Всъщност може би това вече са го разбрали и вместо да спират услугите, които предоставят нелицензирано “пиратско” съдържание, вече новата мярка е да се плашат потребителите, като им се ограничават правата и свободите. В крайна сметка не всеки потребител е длъжен да знае дали файлът, който тегли отнякъде, пуснат за свободно разпространение в Интернет е с уредени авторски права или не.

  Вместо да се задълбочава проблема все повече и повече, ограничавайки правата и свободите на потребителите със силови мерки трябва да се мисли в точно обратната посока, а именно да се предложи лесно достъпна и ценово съобразена “легална” алтернатива. Именно поради липсата на достъпни решения у нас процъфтява “пиратството”, просто защото дори да извадиш парите и да ги сложиш на масата няма къде да ги дадеш и да получиш това, което искаш срещу тях. Само че големите корпорации, които си защитават търговските интереси с подобни на ACTA споразумения нямат никакъв интерес към осигуряването на подобни алтернативи, вместо това те искат да насилят потребителя да следват техните остарели и неадекватни на модерната реалност стари порядки и то с помощта на властите. Голяма грешка, но още по-големият проблем е, че явно все още не съзнават че сами продължават активно да се закопават по този начин. Липсата на реална алтернатива е най-големият проблем и който не осъзнава това просто си е заровил главата в пясъка или не му дреме изобщо.

  Към пълният текст на български на споразумението ACTA…

  3 коментара за “За ACTA и актовете на българските политици…”

  Вашето мнение по темата...