Случайна тема: iPhone вече се продава в САЩ
RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  8GB и 16GB Transcend 600x CF флаш карти
  transcend-cf-cards

  От скоро у нас са налични 600x Compact Flash картите на Transcend, нещо, което означава много висока скорост на трансфер, която би трябвало да е максимум до близо 90 MB/s (600x 150KB/s). Основната идея на тези толкова бързи флаш карти е те да бъдат използвани от фотография с по-висок клас DSLR цифрови фотоапарати, разчитащи на CF формата за съхранение на цифрови изображения, а вече и на видео при някои модели. Разбира се за постигане на оптималната скорост на достъп е необходимо съответния фотоапарат да разполага с поддръжка на UDMA достъп до флаш картата, а това все още е сравнително ограничаващ фактор. Но дори вашия цифров фотоапарат да не поддържа UDMA режим на достъп (вероятно не му е необходима толкова висока скорост), то полза от бързата флаш карта има и в последствие, когато трябва да я свържете към компютъра и да преглеждате снимките, съхранени на нея…

  Лошото е, че в общия случай ще използвате някакъв четец за флаш карти, който разчита на USB връзка към компютъра, а това от своя страна също е ограничаващ фактор за постигане на висока скорост. Максимумът като скорост на трансфер през USB интерфейс е до от порядъка на 30-тина мегабайта, което означава че не можете да използвате максимум възможностите на една такава бърза карта, каквито са 600x моделите на Transcend. За потребителите на преносими компютри има една друга удобна алтернатива под формата на четец за CF флаш карти с PCMCIA или Express Card интерфейс (в зависимост от това колко нов е лаптопът). Предимството на тези четци е, че могат да използват UDMA 6 режим на достъп (до 133 MB/s теоретична скорост на трансфер), което значи и че би трябвало да могат да ви осигурят близка скорост до тази, поддържана от бързите флаш карти. Лошото обаче е, че такива четци у нас се намират сравнително трудно, но не е проблем да си набавите устройството с онлайн поръчка от чужбина.

  8gb-verbatim-result

  8gb-transcend-result

  16gb-transcend-result

  По-горе виждате резултатите от тестовете за бързодействие при използване на UDMA режим за достъп с помощта на Express Card четец, като за сравнение на двете 600x Transcend карти има и една 8-гигабайтова на Verbatim, която е със скорост от 300x. Както можете да видите картите на Transcend успяват да постигнат скорости от порядъка на до 60 MB/s при запис и до към 80 MB/s при четене, а за сравнение 2 пъти по-бавния Verbatim осигурява и точно около 2 пъти по-нисък трансфер.

  Тестове на Compact Flash картите Transcend 600x и с USB четец…

  Един коментар за “8GB и 16GB Transcend 600x CF флаш карти”

  Вашето мнение по темата...