RSS .92| RSS 2.0| ATOM 0.3
 • За контакти
 • Кой е Bloody?
 •  

  Български отбор ще се състезава на световно състезание по роботика
  sapartans-1

  Знаете ли, че България си има представител на световното състезание по роботика FIRST LEGO League за втора поредна година? Аз до скоро не знаех. Българският отбор SAPartans е съставен от ученици от 8, 9 и 10 клас в Софийска Математическа Гимназия (СМГ) и е подкрепен и финансиран от SAP Labs България. На първия кръг отборът SAPartans ще се състезава с още 26 отбора, като при успех българският отбор ще получи правото да се състезава на втория кръг от надпреварата. Победителите от него ще отидат на финала на FIRST LEGO League.

  Регламентът на състезанието FIRST LEGO League изисква от участниците да изпълнят 9 мисии чрез роботи, съставени изцяло от LEGO части, програмирани с помощта на специален софтуер. Мисиите се изпълняват върху предварително зададено поле, което е едно и също за всички участници. Всеки отбор конструира и програмира сам роботите и движението им по полето, като проектите се пазят в тайна до последния момент. Отборите са съставени максимум от 10 души и двама ментори. Тази година темата на състезанието е “Smart Move”.


  sapartans-2

  LEGO League е международно състезание, в което участват ученици от 9 до 16 годишна възраст. Инициатор на състезанието е неправителствената организация FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). Провежда се за първи път през 1999 г. с тема “First Contact” като участниците са само 9500. Днес достигат до над 100000. Всяка година конкурсът е фокусиран върху различна тема, свързана с науката. Всяко състезание от лигата е свързано по някакъв начин с тази тема.

  Българският отбор SAPartans дори си има и официален блог…

  8 коментара за “Български отбор ще се състезава на световно състезание по роботика”

  Вашето мнение по темата...